Molins de Rei abaixa la retribució a l'alcalde un 6%, i a l'oposició, entre un 24% i un 67%

El govern argumenta que la retallada més important és en dietes, i no pas en sous

Arran de la crisi econòmica i immobiliària, els ingressos de l'Ajuntament de Molins de Rei s'han reduït poc més d'un milió, mentre que han augmentat despeses com ara les del subministrament elèctric, 206.000 euros més que el 2008, i d'imprevistos, com per exemple els 100.000 euros per afrontar els desperfectes del temporal de vent del gener passat. Per tot plegat, l'equip de govern –ICV, ERC i CiU– ha elaborat un pressupost «ajustat» que redueix 183.000 euros la despesa de personal i 104.000 la financera. Segons el govern, la política d'estalvi s'ha centrat en la representació i comunicació, en les retribucions dels càrrecs electes i en les transferències als grups municipals.

En aquesta política d'estalvi els grups de l'oposició s'han d'estrènyer més el cinturó que els del govern, ja que la rebaixa de les retribucions és desigual. El sou de l'alcalde baixa un 6,2%, mentre que el dels regidors amb dedicació exclusiva ho fa un 7% i el dels que estan a temps parcial, un 9,2%. Els tinents d'alcalde veuen rebaixat el sou un 18,2%, mentre que als regidors de l'oposició se'ls rebaixa la retribució un 23,8% i als portaveus de l'oposició –PSC, PP i CUP–, un 67,3%. En nombres absoluts, per posar alguns exemples, l'alcalde passa de cobrar 4.590 euros bruts mensuals a 4.305; és a dir, 285 euros menys. És la mateixa quantitat que els regidors amb dedicació exclusiva, que cobraven 4.020 euros mensuals bruts i ara en cobraran 3.735. Pel fet de ser tinents d'alcalde cobraven, a més, 1.632 euros mensuals bruts, mentre que ara en percebran 1.334. Els regidors de l'oposició, per la seva banda, passen de cobrar 525 euros bruts mensuals a 400. I pel fet de ser portaveus, fins al mes passat cobraven per a aquesta tasca 306 euros bruts mensuals, mentre que ara en percebran 100.

Els tres partits de l'oposició es van abstenir al ple per no negar-se a una política d'estalvi. Però critiquen la desigualtat en la rebaixa dels sous, com fa Àlex Maymó, regidor de la CUP. Maymó creu que és «un intent de castigar l'oposició», i considera que l'equip de govern tracta, amb una petita rebaixa de sou, de «rentar-se la imatge després de l'augment abusiu del 2007». Després de les eleccions municipals, el govern va augmentar les retribucions un 53% a l'oposició, un 35% a l'alcalde i regidors amb dedicació exclusiva, un 174% als tinents d'alcalde i un 128% als regidors a temps parcial.

L'alcalde, Ivan Arcas –d'Iniciativa i Esquerra per Molins de Rei, vinculada a ICV–, explica que la pujada del 2007 als polítics va ser per equiparar-los el sou al dels tècnics, ja que «en el mandat passat es cobrava poc». Amb la rebaixa d'ara, segons Arcas, no es vol castigar l'oposició, sinó «ser coherents». «Hem de retallar i comencem per les dietes, que és el que cobra l'oposició. Ells no tenen un sou, ja que cobren per venir a l'Ajuntament i no per treballar, que ja ho fan a fora. I venir a un ple no val 300 euros», considera l'alcalde.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.