Administracions
Sant Pere Molanta iniciarà el dia 5 de novembre el procés per crear l'EMD
L'associació de veïns convoca una assemblea per votar la creació de l'entitat local menor
En descarten la segregació perquè “no és viable”
L'associació de veïns de Sant Pere Molanta convocarà en els pròxims dies els veïns del nucli a una assemblea extraordinària al Casal Molantenc, prevista pel dia 5 de novembre, per informar de la voluntat de l'entitat veïnal de tirar endavant la creació d'una entitat municipal descentralitzada (EMD) amb l'objectiu d'aconseguir un major grau d'autonomia municipal respecte d'Olèrdola. La proposta, que la junta veïnal confia poder ratificar, permetria, segons l'associació, poder gestionar d'una manera més racional les inversions municipals. La creació d'una EMD és el final d'un procés de debat i discussió que es va iniciar l'octubre de l'any passat, quan l'assemblea va reclamar l'inici d'un estudi per avaluar la viabilitat d'una segregació del terme municipal d'Olèrdola. El president de l'associació de veïns de Sant Pere Molanta, Joan Mata, explica que la junta ha descartat iniciar els tràmits per demanar la segregació “perquè és poc viable” i optar per la figura de l'EMD, que “permetrà a Olèrdola caminar junts”.
“No podem destruir el municipi pel simple fet que un ajuntament no hagi sabut administrar-nos. El que és inadmissible és que un govern local s'oblidi de Sant Pere Molanta i que tots els diners vagin a parar en un altre nucli de població”. Mata comenta que en el decurs de l'assemblea s'explicarà el funcionament de l'entitat local menor i el procés que s'activarà si s'aprova en l'assemblea. Un cop aprovat en l'assemblea, l'entitat veïnal començaria a recollir les signatures per sol·licitar la creació d'aquest nou ens a la Generalitat. La llei municipal i de règim local de Catalunya dictamina que per demanar-lo ens cal el suport del 51% de la població censada al nucli sol·licitant. Sant Pere Molanta té 500 habitants.
Sant Pere Molanta, també conegut antigament amb el nom del Palau Molanta, va ser municipi independent fins a l'any 1845, data en què va perdre la seva condició per un decret de la reina Isabel II que feia desaparèixer els municipis de menys de 100 habitants i els agregava a un de més gran. Els veïns fa anys que denuncien la falta d'inversions del govern d'APO-PM al nucli i la política d'inversions que es fa a Moja. Les topades veïnals amb el govern local van pujar de to quan es va aprovar la creació del projecte de la nova escola que eliminava l'única plaça arbrada que tenia el nucli.