Administracions

barcelonès nord

El passeig marítim s'endú tota la inversió estatal del 2011

Són tot el que l'Estat preveu gastar el 2011 a la comarca, per pagar una part de l'obra i allargar el passeig fins al port de Badalona

Podria rebre per fi els 400.000 euros per excavar-lo i convertir-lo en museu

Són temps de contenció econòmica per a tothom i l'Estat no n'és cap excepció. Així, el pressupost general de l'Estat per l'any que ve només preveu invertir tres milions d'euros al Barcelonès Nord, un ajut que, lluny de repartir-se entre diferents projectes i ciutats de la comarca, només se centra en una única –però gran i costosa– intervenció. Es tracta dels treballs per allargar el passeig marítim de Badalona des del carrer de Mar fins al port, un projecte pressupostat pel Ministeri de Medi Ambient en 9,4 milions d'euros, una part dels quals –uns tres milions– es preveu que es puguin invertir l'any que ve, i els 5,3 restants serien pel 2012. D'aquesta manera, el document que concreta territorialment les inversions de l'Estat pel 2011 inclou tot el finançament necessari per tirar endavant aquest esperat i destacat projecte urbanístic, després d'alguns anys en què constantment es repetien compromisos d'inversió que no superaven els 300.000 euros.

El món iber, més a prop

L'altra actuació destacada que s'hauria de realitzar a partir de l'any que ve a la comarca amb diners procedents de l'Estat és l'excavació i museïtzació del poblat ibèric del Turó d'en Boscà, a Badalona. En aquest cas, i a diferència de la partida per allargar el passeig marítim, els comptes de l'Estat no especifiquen que durant el 2011 es podrà disposar de l'ajut per fer-ho possible, uns 400.000 euros. Amb tot, aquesta circumstància no hauria de fer dubtar del finançament estatal d'aquest projecte, ja que tot i no assegurar-ho al cent per cent, el simple fet que l'actuació figuri a la llista d'inversions estatals ja és un motiu amb pes per pensar que acabarà sent una realitat. De fet, aquesta intervenció sobre el patrimoni iber de Badalona no constava entre les actuacions de l'Estat per aquest any, i va ser necessària una esmena al pressupost presentada pel diputat d'ICV-EUiA al Congrés, Joan Herrera, perquè s'hi afegís. Als més incrèduls, però, els alimenta el fet que tot i haver-se aprovat llavors aquesta partida, l'any 2010 s'està consumint sense que el Ministeri de Cultura hagi comunicat encara al Museu de Badalona l'arribada d'aquesta subvenció. Amb aquests diners es vol excavar una àrea més àmplia d'aquest poblat, que té una superfície vuit vegades més gran del que hi ha actualment a la vista. La inversió també ha de permetre fer més entenedores als visitants les restes ibèriques que hi ha.

Ara s'obrirà el termini per presentar esmenes al pressupost, algunes de les quals podrien proposar inversions en altres projectes. Si res no canvia, però, el pressupost de l'Estat pel 2011 ignora Santa Coloma –que en anys anteriors s'havia beneficiat d'intervencions com ara la rehabilitació del Teatre Sagarra, de 800.000 euros–, Sant Adrià, Montgat i també Tiana.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.