barcelonès nord
Clam social perquè els partits s'uneixin per combatre la crisi
És la petició principal de personalitats i entitats que han ajudat el Fòrum de Municipis a establir un full de ruta
Insten a superar la “falta de sintonia” entre els ajuntaments per afrontar els projectes necessaris al territori
Està per escrit, però també ho reconeix el president del Fòrum de Municipis del Barcelonès Nord, l'alcalde adrianenc Jesús M. Canga. “La societat civil ens ha demanat que anem tots a l'una i que deixem de discutir-nos, independentment de la ciutat i els colors polítics que representem”, diu el batlle de Sant Adrià resumint la principal petició que entitats, veïns, sindicats, empresaris, mestres i altres personalitats del territori han fet a la classe política municipal de cara als anys vinents. A petició del fòrum, tots ells van participar al llarg de l'any passat en reunions i jornades per consensuar un pla estratègic per al Barcelonès Nord i ara ja es coneixen les seves conclusions i receptes per als anys vinents.
“El territori té una potencialitat enorme”, apunta Canga abans de coincidir amb el document en el fet que “posar-se d'acord en els projectes estratègics és imprescindible” per a les forces polítiques del territori però especialment “per a l'estabilitat social i econòmica” del Barcelonès Nord. Una conjuntura que, segons detecta el pla, “és molt difícil” per culpa d'una crisi que, tot i que Canga reconeix que “retardarà” la realització d'alguns projectes, no pot continuar fent estralls a la comarca. Per si de cas, el fòrum ha demanat una reunió amb el president de la Generalitat, Artur Mas, “per recordar-li el retard” que afecta la comarca en comparació d'altres territoris pel que fa a les inversions.
Els manaments
Pel que fa a l'economia del Barcelonès Nord –un dels cinc eixos d'actuació del document–, es remarca que els cinc ajuntaments han de trobar “àmbits de col·laboració” i superar la “tradicional falta de sintonia”. A banda de recomanar la creació d'un consell econòmic i social i de demanar que Badalona incorpori el desenvolupament industrial en el seu projecte de ciutat, el fòrum veu vital incrementar la pressió sobre les activitats econòmiques i comercials il·legals, “que destrueixen el teixit econòmic sa i que condemnen el futur” d'una zona. Pel que fa a la formació, i en la teoria, el fòrum diagnostica que l'escola no pot fer-ho tot i que cal fomentar valors com ara el treball i l'esforç. En la pràctica, exigeix un pacte territorial per a la formació ocupacional i obrir els campus universitaris i hospitalaris a la ciutadania.
El capítol de receptes dedicat a les infraestructures considera que “no s'aconseguiran millors infraestructures des de la desunió”. “Ha costat, però finalment estem d'acord que cal transformar l'autopista C-31”, sosté l'alcalde adrianenc abans de garantir que aquest consens és molt més sòlid pel que fa al cobriment i a la desviació cap a l'interior de l'actual via del tren. Un fet que du el fòrum a considerar que cal fer un estudi de possibilitats de “cobriment conjunt” del tren i de l'autopista.
Finalment, el document insta els ajuntaments a oferir un “discurs únic” sobre les normes d'ús de l'espai públic, i a perseguir l'acumulació de petits delictes, “generador d'inseguretat”. També proposa mancomunar alguns serveis municipals –com ara els socials– i coordinar les polítiques de convivència.