Administracions

La contraportada

Fomentar el patrullatge en bicicleta

La policia local de Palau-solità i l'associació de comandaments dels cossos de seguretat locals dels dos Vallès presenten un document per impulsar l'ús de la bicicleta com a eina i vehicle

La policia local de Palau-solità i Plegamans i l'Associació de Caps i Comandaments de Cossos de Seguretat Local del Vallès Oriental i Occidental han presentat aquesta setmana un document per fomentar la pràctica de l'ús de la bicicleta com a eina i vehicle habitual per al patrullatge en zones urbanes, especialment en el cas dels desplaçaments curts i a l'hora de transitar per zones de vianants. L'inspector en cap del cos palauenc, Xavier Virgili, i el president de l'associació vallesana, Manuel Ruiz, van signar el Compromís per a l'ús de la bicicleta als cossos de seguretat locals dilluns al matí, en l'obertura de la segona Setmana de la Mobilitat que s'organitza al municipi, i esperen que al llarg d'aquests dies s'hi adhereixin altres cossos policials de la comarca i la resta de Catalunya.

Per Virgili, l'ús de la bicicleta en el patrullatge ha estat fins ara “molt reduït i anecdòtic”, però creu que la pràctica del ciclisme està prou arrelada i que pels seus avantatges mediambientals i econòmics és “bo donar-li un impuls sistemàtic i decidit”. Evidentment, no podran substituir del tot els cotxes patrulla, però a banda de les tasques de policia de proximitat o de barri també les podrien fer servir els agents que regulen el trànsit pels carrers. Fins ara, però, l'aposta del cos ha estat modesta: quatre bicicletes cedides per la Diputació de Barcelona. Altres municipis, admetia Virgili, disposen de més unitats i fins i tot en alguns punts de l'Estat, com la policia local d'Albacete, que va participar ahir en una taula rodona, les patrulles en bicicleta són una rutina des de la tardor passada.

Entre els avantatges que esmenta el compromís per apostar per la bicicleta hi ha el clima i l'orografia favorables en bona part del territori, el fort increment de vies pedalables i vies verdes, l'economia d'adquisició i l'estalvi en combustible i el fet que el seu ús és beneficiós per evitar contaminar i per a la salut. En la inauguració de la Setmana de la Mobilitat, l'alcaldessa, Mercè Pla, va recordar que en els últims mesos han estrenat el circuit de carril bici, pensant que, a banda de l'ús lúdic, els veïns també comencin a pensar en la bicicleta com a alternativa per al seu transport quotidià. Durant la primera jornada també van intervenir el director del Servei Català de Trànsit, Joan Aregio, i el director general de Transport i Mobilitat, Ricard Font, que va avançar que en els pròxims mesos s'enllestirà el primer mapa de xarxes de vies aptes per circular-hi en bicicleta de tot Catalunya.

Al marge del compromís dels cossos de seguretat, una idea que també afavoriria la conscienciació dels ciutadans sobre els avantatges de la bicicleta, la segona Setmana de la Mobilitat de Palau-solità abordarà, aquest matí, diverses estratègies de mobilitat sostenible, que a escala local impliquen també el foment dels desplaçaments a peu i l'ús del transport públic. Divendres faran la festa de la seguretat viària i, finalment, dissabte al matí, la pedalada popular que organitzen amb la col·laboració del club ciclista del poble.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.