Administracions

Tarragona vol un crèdit tou per pagar factures pendents

L'Ajuntament acumula deu milions de deute, la majoria fruit del dèficit d'empreses municipals

El 16% són pagaments pendents de fer a l'antic barri de la Canonja, ara municipi independent

L'Ajuntament de Tarragona es planteja recórrer a la nova via de crèdits tous de l'Institut de Crèdit Oficial (ICO), oberta recentment pel govern estatal, per tal de sanejar, en part, els seus números vermells. Les finances locals acumulen deu milions de deute en factures i altres transferències econòmiques sense pagar per falta de partida pressupostària, i s'espera solucionar part del problema amb un crèdit que podria arribar als 7,5 milions. L'Ajuntament de Reus ja va sol·licitar un crèdit similar tot just la setmana passada.

El tinent d'alcalde d'Hisenda, Pau Pérez, va confirmar que durant les properes setmanes l'Ajuntament podria formalitzar la petició. Malgrat que Tarragona va tancar l'exercici del 2010 amb un superàvit de tres milions, aquests no es poden emprar per eixugar aquests pagaments pendents i no previstos inicialment en el pressupost, ja que es tracta de “finançament afectat” per altres partides.

El govern municipal encara ha de plantejar la proposta a l'oposició (el PSC governa en minoria i li cal el suport de CiU o el PP per tirar endavant la petició del crèdit al ple), tot i que el tinent d'alcalde alerta que, en cas que no s'opti per aquesta via, el pressupost de l'any vinent s'haurà de reduir uns deu milions extra per eixugar aquest deute.

Empreses i la Canonja

Segons les xifres municipals, tan sols un 39% d'aquests deu milions pendents de pagar corresponen a empreses o administracions externes. La resta, el 61% total del deute, correspon als números vermells de les empreses municipals, especialment l'Empresa Municipal de Transports (EMT) a la qual corresponen cinc dels sis milions de dèficit de totes les companyies municipals. El milió restant se'l reparteixen els comptes negatius de les altres empreses, sobretot la de Desenvolupament Econòmic i la de Mitjans de Comunicació.

Pel que fa als diners que es deuen fora de l'àmbit intern municipal, Pérez destaca que tan sols el 4% correspon a autònoms i petites i mitjanes empreses, una proporció que és baixa si es compara amb la d'altres ajuntaments que també acumulen factures pendents, com el de Reus.

Una de les porcions més grans d'aquest deute, però, sí que correspon a una entitat força propera. Es tracta de transferències econòmiques pendents de realitzar a l'antic barri de la Canonja, que el passat 31 d'octubre es va constituir municipi independent després d'un llarg procés de segregació.

En concret, el 16% dels deu milions de deute del consistori tarragoní són diners que Tarragona hauria d'haver pagar a la Canonja durant la seva etapa com a entitat municipal descentralitzada (EMD), prèvia a la segregació. “Anem endarrerits amb aquestes transferències”, assegura el tinent d'alcalde d'Hisenda.

L'alcalde de la Canonja, Roc Muñoz, reconeixia ahir l'existència d'aquest deute, situat entorn dels 1,6 milions, tot i que assegurava que no desequilibra els comptes del municipi. El batlle canongí va avançar que s'ha pactat amb Tarragona un pla perquè la Canonja pugui recuperar aquests diners en el termini d'uns anys.

LA XIFRA

61%
dels deu milions
de deute de l'Ajuntament de Tarragona corresponen al dèficit de les empreses municipals.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.