Administracions

Vilassar de Dalt no pot vendre els pisos de Can Manyer i els dóna a lloguer

La hipoteca sobre aquesta promoció del 2005 suposa una càrrega de cinc milions d'euros per al consistori

“És millor llogats que buits”, diu l'alcalde

L'Ajuntament de Vilassar de Dalt fa dies que busca solucions al dèficit generat per la construcció dels pisos de renda lliure a la zona de Can Manyer. El govern municipal va impulsar la transformació d'aquesta àrea a final del 2005, en ple apogeu del sector immobiliari. Aleshores es plantejava la venda d'aquesta promoció de pisos lliures com una important font d'ingressos que ajudés a finançar la resta de l'operació, que incloïa una cinquantena de pisos de protecció, la nova biblioteca, un aparcament subterrani, una zona lúdica i un espai museístic.

Ara, però, la realitat és ben diferent i el nou context econòmic ha dinamitat les previsions fetes pel consistori vilassarenc. Dels nou pisos lliures no s'ha aconseguit vendre'n cap, tot i que fa quasi quatre anys que estan en venda. A principis d'aquest any, Viserma –societat municipal que va actuar com a promotora– va optar per rebaixar el 20% dels preus, però, tot i això, els compradors no van acabar essent receptius a la promoció, i en el cas de les persones més interessades eren les entitats bancàries les que frenaven les operacions. El resultat, una gran hipoteca a càrrec del consistori per uns pisos que no generen cap tipus d'ingrés. Concretament, Viserma té encara pendent el pagament de cinc milions d'euros per aquests pisos, segons van apuntar ahir fonts municipals.

El nou govern de Vilassar de Dalt, amb la mateixa força política al capdavant però amb un nou alcalde, ha optat per canviar l'estratègia i intentarà llogar tots els pisos de renda lliure. “Ajudarà una mica, però molt poc pel que fa al pagament del deute”, explica el batlle vilassarenc Xavier Godàs, del Grup d'Esquerres de Vilassar de Dalt (GEVD). De fet, si aconseguís llogar-los tots, Viserma ingressaria prop de 5.500 euros mensuals. L'alcalde assegura que aquesta iniciativa no respon a cap càlcul econòmic sinó a la voluntat de posar en circulació uns pisos que actualment estan buits. “La intenció és que aquests pisos acabin passant a mans de privats, però ara no sembla gaire possible”, diu Godàs, que afegeix que s'oferirà una opció de compra a tots els llogaters perquè s'acabin quedant el pis i amortitzin una part del lloguer pagat.

Pla de xoc

Can Manyer aglutina una part important del deute que arrossega la societat municipal Viserma i, consegüentment, el consistori vilassarenc. Per aquest motiu, el nou govern municipal treballa en un pla de sanejament que s'ha de concretar aviat i ha de rebaixar la despesa corrent d'una manera dràstica.

LES XIFRES

9
habitatges
de preu de mercat es lloguen ara a Vilassar de Dalt.
5
milions d'euros
deu al banc l'Ajuntament per la construcció d'aquesta promoció.

Les sol·licituds, abans del 7 d'octubre

El govern va aprovar ahir aquesta mesura, que ara s'ha de sotmetre al consell d'administració de Viserma. En tot cas, ja s'ha fixat el termini per a la presentació de sol·licituds, així com les condicions, preus i obligacions dels adjudicataris. Els pisos són de dues i tres habitacions i els lloguers oscil·laran entre 510 i 780 euros mensuals en funció de la superfície i de l'orientació. Les persones interessades hauran de presentar la sol·licitud abans del dia 7 d'octubre i es preveu que l'adjudicació es faci abans de finals d'any.

El procés està obert a totes les persones, si bé els veïns de Vilassar de Dalt tindran prioritat. No hi ha limitacions d'edat ni d'ingressos màxims. Tot i això, caldrà acreditar uns ingressos mínims familiars, que en el cas dels habitatges de dues habitacions serà de 15.300 euros i, en els de tres, de 21.150. Els contractes d'arrendament tindran una durada de cinc anys, prorrogables.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.