Administracions

Les campanes repicaran de nit a Sant Mori fins a l'octubre

El marge per complir la darrera sentència del TSJC, que anul·la els tocs de les campanes de 12 de la nit a 8 del matí, expira d'aquí a un mes

El consistori al·lega que la llei de centres de culte exonera els campanars del límit de soroll

El campanar de l'església de Sant Mori té corda judicial per continuar tocant els quarts i les hores fins al 19 d'octubre, ja que el consistori ha aconseguit que el mes d'agost es considerés inhàbil i ha fet ajornar el termini d'execució forçosa de la darrera sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) –que expirava ahir– durant un mes.

L'alcaldessa, Modesta Cucurull (CiU), sentenciava ahir que “les campanes ni s'aturen ni s'aturaran fins que el jutjat demani l'execució de la sentència”. Admetia, alhora, que estan “cansats” de la polèmica per les campanes i va explicar que han presentat un plec d'al·legacions amb els arguments que els impedeixen fer que el campanar deixi de sonar entre la mitjanit i les vuit del matí com va dictar al juny la secció tercera de la sala contenciosa administrativa del TSJC.

Excepció legal

L'advocat de Mariano Sanz Klein, denunciant i propietari del castell de Sant Mori, augura encara una “darrera batalla judicial” contra el consistori perquè, segons explicava ahir al migdia, el govern municipal “ha al·legat que el darrer decret de desplegament de la llei de centres de culte”, promulgat al juliol de l'any passat, establia que “queden excloses de les condicions de protecció acústica les campanes ubicades en els centres de culte, atesos els usos que els han estat atribuïts tradicionalment”.

Pel lletrat del denunciant, Lluís Gallardo, el decret topa amb la llei estatal de contaminació acústica i ha estat objecte d'impugnacions. I l'alcaldessa opta per la discreció i no es pronuncia sobre un possible recurs al Tribunal Constitucional, l'única –i costosa– via que la sentència del TSJC deixa oberta perquè les campanes continuïn sonant cada nit com han fet des del segle XIII. L'advocat, en canvi, relativitza la tradició: “A ningú li importa deixar de sentir les campanes de nit.”

2003
4 d'agost
El ple
de l'Ajuntament de Sant Mori va desestimar la primera petició que el propietari del castell va fer perquè les campanes no sonessin a la nit. Van adduir que eren “un instrument de la cultura popular, un costum ancestral dels pobles i un mitjà de comunicació”.
2004
14-11
El municipi
va aprovar una ordenança de sorolls que blindava el repic del campanar davant tota reclamació.
2005
12-7
L'amo
del castell va presentar un recurs de reposició contra la norma. El consistori també el va desestimar.
2009
21-12
L'Audiència
de Girona també va tombar el recurs contenciós administratiu del propietari contra la norma.
2011
19 d'octubre
El termini
perquè el consistori acati el compliment de la sentència expirava dos mesos després de la seva notificació. Finalment, s'ha comptat com a inhàbil tot el mes d'agost. I a partir de mitjan octubre l'única via del consistori per recórrer contra la decisió serà el Tribunal Constitucional.
2011
17 de juny
El TSJC,
en canvi, va estimar que el repic de les campanes superava els valors límit d'immissió acústica establerts per la llei estatal que regula la contaminació acústica. La sentència va ordenar que les campanes deixessin de sonar després dels 12 tocs de la mitjanit fins a les 8 del matí.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.