Administracions

maresme

Un jutge obliga Teià a refer l'ordenança de civisme

La sentència del TSJC assenyala que no es pot fer pagar als pares les sancions administratives interposades als seus fills menors d'edat

Aquesta normativa municipal és vigent des del 2006

L'Ajuntament de Teià haurà de replantejar una part de l'ordenança de civisme, en vigor des del 2006. El motiu, una sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) que ha declarat il·legal el paràgraf tercer de l'article 121 d'aquesta normativa municipal. El text de la discòrdia estableix concretament que “de les sancions pecuniàries imposades als menors en resulten responsables subsidiaris, en cas d'impagament de la sanció, els pares, tutors o acollidors o guardadors”. El jutge considera que aquesta responsabilitat no s'ajusta a llei i, per tant, ha fallat a favor de la seva anul·lació.

La sentència, emesa per la secció cinquena de la sala del contenciós administratiu del TSJC, suposa el punt final al procés iniciat fa tres anys per una família del municipi, després que un dels fills, menor d'edat, fos sancionat per pintar un grafit en una paret. Concretament, els fets van tenir lloc el 3 de març del 2008, quan el jove va ser multat per la policia local per haver fet una pintada en un mur d'habitatges, aleshores en construcció, a la confluència del Torrent Sant Berger i el camí de Premià de Dalt. La multa, que s'elevava a la quantitat de 601 euros, va arribar fins als pares del menor, que van mostrar la seva disconformitat amb el procediment i van decidir portar el tema als tribunals. “Entenem que les persones que cometen les infraccions són les úniques responsables, mai es pot castigar un altre”, comenta l'advocat de la família, Luis Ángel López, que a més destaca que els menors haurien de regir-se per una jurisdicció pròpia, no per la general.

El cas va ser jutjat en primera instància pel jutjat contenciós administratiu número 13 de Barcelona, que un cop resolt a favor de la família, el magistrat de la sala va decidir elevar-lo al TSJC perquè declarés nul·la aquesta part de l'ordenança de civisme de Teià. La primera sentència, del març d'aquest any, posa de relleu que els menors d'edat no poden veure's sotmesos al mateix règim de sancions que les persones adultes “per tractar-se de persones inimputables” segons l'ordenament jurídic.

Treballs socials

Fonts jurídiques apunten que altres consistoris acostumen a resoldre aquesta mena de situacions aplicant una sanció especial en forma de treballs a la comunitat. “És una forma de fer recaure sobre el menor la responsabilitat de la seva acció”, apunten. Aquestes mateixes fonts, a més, asseguren que cal diferenciar entre la responsabilitat civil subsidiària i el pagament de sanció econòmica, és a dir, que el consistori sí que podria obligar els pares a pagar el cost de netejar els grafits atribuïbles al seu fill, però que en cap cas se'ls pot transferir la responsabilitat d'abonar la sanció econòmica per una infracció que ells no han comès.

L'Ordenança Municipal de Convivència Ciutadana de Teià va ser aprovada el març del 2006, quan el govern municipal estava format per una coalició dels grup d'ERC i CiU, actualment a l'oposició. Aquest diari va intentar contactar ahir, sense èxit, amb l'actual alcalde del municipi, Josep Castan, del grup municipal Gent de Teià, que el 2006 no formava part del plenari. Actualment, però, l'article anul·lat continua apareixent en el text que es troba a exposició pública a través del web municipal. La sentència del TSJC va ser emesa el passat 18 d'octubre i no aprecia “especial temeritat ni mala fe” en l'actuació municipal, per la qual cosa l'eximeix del pagament dels costos.

LA DATA

16.03.06
és el dia
en què va quedar aprovada l'Ordenança Municipal de Convivència Ciutadana de Teià.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.