Administracions

Maresme

Arenys de Munt abaixa l'IBI amb les aportacions fetes pels veïns

S'aproven les ordenances després d'un procés participatiu popular

Arenys de Munt ha aprovat les ordenances fiscals tenint en compte les aportacions que els veïns van fer en el procés participatiu previ. L'alcalde, Josep Manel Ximenis (CUP), va reconèixer que, tot i que van ser poques les persones que van presentar propostes, l'experiència ha estat molt positiva. “És un primer pas que ha demostrat que els veïns també poden fer-se seves les decisions polítiques.” El resultat final ha permès abaixar l'IBI fins a un 2,5% a partir de la redistribució d'altres taxes i preus públics que s'han revisat. La taxa de la brossa és la que té un increment més important per ajustar-se al cost real.

Segons el govern municipal (CUP i CiU), la redistribució permetrà que l'IBI, com a gran impost recaptador, deixi de subvencionar serveis que fins ara prestava l'Ajuntament i que han de ser pagats concretament pels seus usuaris. El resultat final és, segons el govern, un equilibri de la massa tributària que pràcticament congela les ordenances per a l'any vinent. Aquesta rebaixa arriba dos anys després que el govern anterior d'AM200, CiU i el PSC apliqués un increment de l'IBI que va mobilitzar els veïns.

El procés participatiu que es va iniciar al setembre ha permès a particulars fer propostes que es van aprovar en una assemblea a finals d'octubre abans de portar-les al ple. Alguns grups de l'oposició, com ara ERC i el PSC, han seguit de prop el procés i els republicans han fet propostes que s'han recollit en el document final. El regidor d'ERC Josep Sànchez va valorar positivament que se'ls hagi tingut en compte. Tot i votar-hi a favor, explica que presentaran al·legacions, ja que consideren que hi ha aspectes millorables, com ara eximir els comerços de la llicència d'obertura i bonificacions en el consum d'aigua. Només el PP hi va votar en contra.

LA FRASE

És un primer pas i s'ha demostrat que els veïns també poden fer-se seves les decisions polítiques
Josep Manel Ximenis
alcalde d'Arenys de munt


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.