baix llobregat
Dos ajuntaments perdonen la plusvàlua als desnonats
Sant Feliu de Llobregat i el Papiol aproven que els propietaris que perden el pis perquè no el poden pagar quedin eximits d'aquest impost, que grava les operacions de compravenda
Els propietaris d'un habitatge que es queden al carrer perquè no el poden pagar, prou en tenen amb el seu drama per haver de pagar l'impost de la plusvàlua a l'Ajuntament com si es tractés d'una operació corrent de compravenda. Això és el que pensen els equips de govern de Sant Feliu de Llobregat i del Papiol, encapçalats respectivament per ICV (en pacte amb CiU) i per Junts pel Papiol. Per aquest motiu eliminaran de les seves ordenances el pagament de l'impost que es pugui originar com a conseqüència de vendes forçoses o subhastes derivades de l'execució del deute hipotecari per impagament. En el cas de Sant Feliu, per exemple, l'exempció de plusvàlua s'ha aplicat en 18 casos: dos han estat per dació de l'habitatge al banc i la resta per execucions d'hipoteques impagades.
L'alcalde del Papiol, el republicà Albert Vilà, assenyala que el motiu que ha dut el seu consistori a decretar l'exempció és la pregunta “que contínuament ens fèiem, i és: què pot fer un Ajuntament per ajudar les persones que tenen greus dificultats a causa de la crisi”. L'exempció del pagament és per a Vilà “una d'aquestes decisions i per això l'hem impulsada”.
La mesura va ser aprovada amb l'acord de tots els partits, a diferència del que va passar a Sant Feliu, on el PSC va votar en contra mentre que la resta de partits es van sumar a la proposta d'ICV i CiU, que comparteixen govern. Els impulsors del decret expliquen que, a més de la pèrdua de l'habitatge, “les famílies que han de passar per aquest tràngol fins ara havien de pagar la plusvàlua”, un impost municipal que es paga quan hi ha un canvi en la propietat i que està pensat per a transmissions normals de compravenda. L'equip de govern va signar el decret, que posteriorment va portar al ple, amb caràcter d'urgència, a petició d'una família que estava en aquesta situació. El decret s'havia de ratificar en el ple, amb l'únic vot negatiu del PSC.
La crisi ha provocat que, en alguns casos, els bancs acabin quedant-se els habitatges de les persones que no poden assumir la hipoteca que havien contractat. És en aquell moment quan els bancs forcen la subhasta o la compravenda forçosa dels pisos. Aquesta operació, que no deixa de ser una compravenda, genera normalment una plusvàlua, és a dir, un increment de valor del pis, que ve marcat pel cadastre. Els antics propietaris, aleshores, tenen l'obligació de pagar un impost sobre aquest increment del valor de terrenys de naturalesa urbana.
LA FRASE
4.000 euros per un pis de 80 m²
r.m.b.La modificació que ha aprovat l'Ajuntament del Papiol recull que no es cobrarà l'impost en les transmissions que siguin conseqüència de subhastes o de procediments d'execució hipotecària de caràcter judicial o privats, sempre que el transmetent sigui una persona física, que la transmissió s'efectuï entre persones que són vives, que l'habitatge sigui allà on viu habitualment el propietari i que tingui un valor cadastral inferior a un milió d'euros en el moment en què s'executa l'operació.
Hi ha diferents variables a l'hora de calcular l'impost que s'ha de pagar. Per posar un exemple, un pis d'uns 80 metres quadrats al barri de la Salut, a Sant Feliu, d'una antiguitat de 20 anys i que no havia pagat mai plusvàlua ha de pagar si es ven ara 4.000 euros d'impost.