Administracions

Vallès Occidental

69 factures per asfaltar un carrer

El govern de Viladecavalls es querella contra l'antic executiu, de CiU, per malversació “per haver adjudicat obres irregularment”

També du als jutjats compres de joguines o en peixateries amb la Visa municipal

L'equip de govern denuncia que les adjudicatàries van inflar les factures en 207.000 euros

Un ajuntament ha de fer una obra i, per alguna raó, normalment no gaire neta, decideix dividir el cost dels treballs en dues, tres, quatre o més factures. El motiu? Doncs fàcil, saltar-se la llei. Si el pressupost de l'obra no arriba a un límit X –que ha anat canviant en els darrers anys–, el consistori pot fer una tramitació molt més laxa. Els informes de la Sindicatura de Comptes sobre els ajuntaments catalans en van plens, d'exemples. I l'equip de govern de Viladecavalls –format per ICV-EUiA, a l'alcaldia, ERC, el PSC i uns independents escindits de CiU– n'ha trobat un de rècord: el govern de CiU, que va governar en aquesta població setze anys seguits, va repartir l'adjudicació de l'asfaltatge d'un carrer en 69 factures de fins a 12.000 euros. I no només això, segons l'alcalde, Carles Rodríguez, aquesta i la dels “contractes verbals” eren una pràctica habitual.

Per aquest motiu, l'equip de govern actual, assessorat per l'advocat i professor de dret penal de la Universitat de Barcelona Josep Rofes, ha pres la decisió de presentar una querella criminal contra el primer tinent d'alcalde i regidor d'Obres i Serveis entre els anys 2007 i 2009, Francisco Vega, –que, tot i liderar un partit independent, era el primer tinent d'alcalde del govern de CiU gràcies al pacte que va tancar amb el llavors alcalde, Sebastià Homs– i dos exalts càrrecs: el coordinador d'Obres i Serveis, Antonio Florido Reyes, i el qui era gerent de la societat municipal Viladecavalls Multigestió, Josep Faure. Actualment, Vega és el portaveu del mateix grup independent, a l'oposició, Faure és regidor per CiU, també a l'oposició, i Florido va ser destituït el 2009, amb un canvi a l'alcaldia.

La querella, en què s'acusa els càrrecs públics de prevaricació i malversació de fons públics, es divideix en tres parts. D'una banda, el govern actual assegura que, entre el segon semestre del 2007 i el juliol del 2009, el govern local –format per CiU i els independents de Vega– va fer almenys vuit “contractacions verbals a favor de cinc empreses”. Rodríguez i Rofes asseguren que el nombre de contractacions “irregulars” va ser “molt superior”, però que “només han dut al jutjat les que han provocat un perjudici clar al municipi”. Per escatir això, el consistori ha encarregat una auditoria tècnica que ha detectat que les factures “van ser inflades en 207.000 euros”. A més, algunes d'aquestes empreses han iniciat processos judicials contra el consistori i li reclamen 573.000 euros. L'Ajuntament ha inclòs les empreses en la querella, però no n'ha volgut revelar els noms.

En segon lloc, la querella també denuncia que el govern de CiU va adjudicar unes obres per aplanar uns terrenys amb la intenció de fer-hi un aparcament per a camions. En realitat, però, l'empresa hauria utilitzat els terrenys com un abocador de residus. Ara, aquest terreny està contaminat, descontaminar-lo costa 2 milions d'euros i l'empresa reclama l'import de l'adjudicació de les obres de condicionament, més de 200.000 euros. La firma, de la qual també n'ha fet públic el nom, també ha estat denunciada.

I, en tercer lloc, també es posa en coneixement de la fiscalia que l'actual regidor de CiU i llavors gerent de Viladecavalls Multigestió, Josep Faure, va facturar 14.900 euros en despeses de targeta de crèdit “almenys estranyes”. Entre les despeses hi ha tiquets de benzina, del Caprabo, d'una peixateria, d'una botiga de joguines on hauria comprat jocs d'ordinador, i d'entrades de cinema. Aquest darrer fet, però, ja va ser investigat per la fiscalia el mateix 2009 i va ser arxivat. Per aquest motiu, l'agrupació comarcal de CDC va expressar ahir la seva “sorpresa” pel fet que l'Ajuntament vulgui reobrir un cas “arxivat”. CDC va defensar la innocència dels seus dos militants, Faure i Florido, i va argumentar que la denúncia no és més que un intent de tapar “la incapacitat de l'actual govern per garantir la governabilitat de Viladecavalls i aprovar el pressupost”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.