EULÀLIA MASANA
ALCALDESSA DE RIUDAURA (ERC)
“Fem economia domèstica”
L'alcaldessa diu que els projectes aprovats tiren endavant quan tenen els recursos assegurats
Tot i que no ha prosperat un projecte Intereg, afirma que treballa per trobar alguna cosa que doni feina al poble
L'alcaldessa explica en aquesta entrevista com el seu Ajuntament afronta la situació de crisi i de manca de recursos. Diu que apliquen criteris d'economia domèstica i que això els permet viure amb una certa tranquil·litat. Fan obres, com l'habilitació del subterrani del centre cívic, quan tenen els diners.
I l'Ajuntament?
Estem bé. Tenim pocs deutes i un pressupost controlat. Fa temps que vam veure per on anaven les coses i vam posar el peu al fre. L'Estat ens va repartir més diners dels que tocaven i, ara, ens ho descompta de l'aportació que li pertoca. Sort que apliquem els principis de l'economia domèstica i fem segons el que podem pagar. Els veïns també ho entenen, i això és fonamental.
Quin és el pressupost municipal?
Aquest any, de 370.000 euros, l'ordinari. Hem baixat el nombre d'habitants fins a la ratlla dels 400 i això en pobles petits com el nostre es nota. Tenim molta gent gran i se'n van a Olot per buscar facilitats, o bé perquè no poden viure sols.
En quins projectes treballen?
Tenim adjudicats del pla únic d'obres i serveis (PUOSC) els projectes de reconversió de l'antiga escola en un dispensari municipal, que té un cost de mig milió d'euros. El PUOSC en subvenciona el 90 per cent. No tirarem endavant l'obra, però, fins que no ens certifiquin que ens envien els diners. Els 50.000 euros que l'Ajuntament de Riudaura hi ha d'aportar són molts diners per a nosaltres.
Què ha quedat parat?
La rehabilitació del centre cívic per part de l'Incasol. S'ha fet una primera fase i, ara, diuen que no saben quan es podran fer les que falten. Per això, hem renunciat al conveni que les preveia, perquè la part que hi havia d'aportar l'Ajuntament era important i es parlava del 2015 com la data en què podien arribar els diners.
Què passarà, a partir d'ara, doncs?
Que arreglarem el subterrani de l'edifici per tenir un aixoplug i ho farem sense cap pretensió. Hem de tenir, però, un espai públic per dur-hi a terme actes sense haver de patir per la pluja. Això ens costarà 60.000 euros i les obres s'executaran aquest any. Una part d'aquests diners ens arribaran de la Diputació.
I què més faran?
Intentarem mantenir el poble net i en condicions. Tenim la sort que l'agutzil és un deu, i això ho facilita. Ho farem amb una partida per imprevistos. I la resta... No tenim massa pretensions. Això sí, continuem treballant per trobar una cosa que doni feina al poble.
Van optar per un projecte Intereg per promoure l'artesania. Ho han aconseguit?
No. Europa el va desestimar quan la situació econòmica començava a no anar bé, i van prioritzar el nou teatre de l'Arxipèlag de Perpinyà i l'hospital transfronterer de la Cerdanya. Malgrat tot, i mirant-ho amb perspectiva, ha estat positiu no aconseguir-ho, perquè ara hauríem de mantenir amb recursos propis els equipaments i sense temps de carència.
Fa temps que reclama una depuradora. Serà difícil tenir-la?
L'ACA diu que no té recursos i, ara per ara n'hauríem de costejar el manteniment. Només podem conscienciar els veïns i buscar solucions ecològiques com plantar plantes que mengen més nitrogen al lloc on s'aboca.