Sant Pere Pescador vol control policial sobre el surf d'estel
L'alcalde demana més presència de mossos a les platges per evitar accidents amb els banyistes a zones no aptes per a l'esport
Amenaça de dimitir si hi ha un sinistre, i la Generalitat es compromet a incrementar el patrullatge
L'alcalde de Sant Pere Pescador, Jordi Martí, s'ha queixat que l'escassa presència de Mossos d'Esquadra al litoral del municipi dificulta el compliment del pla d'usos, que limita la pràctica del surf d'estel a només dues franges de 200 metres d'amplada a les platges de Can Martinet i el Cortal de la Devesa. Com que l'afició a l'esport creix, cada cap de setmana s'hi desplacen practicants d'arreu de Catalunya, de manera que molts surfistes –els “incívics”, els anomena– s'escampen per la resta de platges exclusives per al bany.
“Algunes persones han optat per deixar d'anar a les nostres platges amb la mainada per por que un estel els faci mal o els segui la cara”, denuncia Martí, que ha llançat un ultimàtum a la Generalitat: “No descarto plantejar la meva renúncia si hi ha un accident greu per omissió d'una bona tasca de control i vigilància.”
El municipi, pel fet de tenir menys de 5.000 habitants empadronats, no disposa de policia local, de manera que el director dels Serveis Territorials d'Interior, Albert Ballesta, es va comprometre ahir “a fer un esforç aquest estiu i reforçar el patrullatge a les platges de Sant Pere Pescador” de manera immediata. El problema és la falta d'efectius per controlar els gairebé 7 quilòmetres de litoral que té la població, sumats als de la resta de l'Alt Empordà. Però Ballesta indicava que els agents policials es coordinaran amb l'agent cívic municipal de Sant Pere, que intentarà dissuadir en primera instància els surfistes que envaeixin zones exclusives per a banyistes.
“Totes les accions que no impliquin tocar la butxaca, amb multes o el comís cautelar de la planxa o l'estel, no donaran resultat” i, a banda de la dissuasió, l'alcalde sosté que “l'important és que quan arribin els agents actuïn”, ja que l'agent cívic és un treballador temporal i no té rang d'autoritat.
Martí defensa que tampoc reivindiquen monopolitzar la feina d'una patrulla. “Hem plantejat cinc filtres perquè sàpiguen si han d'estar més al cas o no”, argumenta l'alcalde: prioritzar els dies de vent, les platges on hi hagi més banyistes, les hores punta, els mesos de juliol i agost i els caps de setmana. Són els períodes en què proliferen els surfistes i quan també imparteix classes una escola que, segons el consistori, no té llicència ni paga la taxa que s'exigeix als aficionats de les zones legals.
Dotar-se de policia local
Ballesta diu que a més de l'esforç dels Mossos ha iniciat converses amb Martí perquè el municipi es doti d'un servei de policia local. L'alcalde reconeix que “en un moment o altre s'haurà de fer el pas”, però argumenta que en l'actual conjuntura de crisi és inviable, ja que no hi ha cap ajut públic i sí restriccions per crear noves places de funcionaris.
LA FRASE
LA XIFRA
Conflictes per comissar els estels
L'alcalde voldria que els Mossos d'Esquadra comissessin les planxes i els estels dels practicants que fan cas omís de les normes, una possibilitat prevista en l'ordenança municipal de civisme el 2008 a instància de la Generalitat. A la pràctica, però, diu que en quatre anys “només s'ha comissat un estel, i després que l'accident amb un banyista ja s'hagués produït”.
Ballesta, per la seva banda, diu que els Mossos patrullaran i actuaran a la platja si troben conductes incíviques, però “la qüestió del comís és més complexa jurídicament, ja que les normatives municipals les han de fer complir els funcionaris de l'Ajuntament” i, per tant, diu que aquesta feina hauria de recaure en l'agent cívic del poble.
L'alcalde, en canvi, creu que els Mossos estan per fer complir totes les normatives. Més enllà del conflicte competencial, Martí avisa que si la situació no es redreça abans de final d'estiu, l'any vinent potser optaran per prohibir l'esport, com ha fet fins ara la majoria de poblacions: “Ens va semblar que regular era millor que prohibir, però després de tants maldecaps crec que vam pecar de bonisme.” “No canvio el que tenim fins ara pel surf d'estel”, diu, en referència al model de turisme familiar al voltant dels càmpings.