Administracions

MIQUEL TOR

ALCALDE D'URÚS (CIU)

“Hi ha crisi i la gent no marxa tant”

Miquel Tor afirma en aquesta entrevista que, ara, els segons residents tornen a passar molts dies de les seves vacances a Urús i que això els beneficia

És un dels principals cavalls de batalla

Nascut a Urús l'any 1971, té una empresa de retroexcavadores i, a l'hivern, una expenedora de llenya. Diu que ell no és polític. Fa 14 anys que és a l'Ajuntament, sempre per CiU, però mai amb carnet. En fa sis que és alcalde. Abans havia estat tinent d'alcalde. També és conseller comarcal.

L'alcalde analitza en aquesta entrevista el moment actual de la hisenda municipal i explica els projectes que tenen.

La construcció de segones residències ha caigut en picat. Com s'ho fan?
És veritat que ja no tenim cap ingrés per noves urbanitzacions i això ens ha afectat. Hem perdut entre un 30 i 35 per cent dels ingressos i, per tant, hem hagut de renunciar a fer moltes obres i ajustar serveis i retallar partides com la de festes. I nosaltres encara tenim la sort que els serveis d'aigua i d'enllumenat els gestionem directament. Això ens salva.
El turisme és un actiu per a la Cerdanya. Els funciona?
Ara hi ha crisi i la gent no marxa tant. S'han superat uns anys en què, molts dels segons residents, tot i tenir casa a Urús, venien poc a l'estiu. Aprofitaven per marxar de viatge. Ara fan estades més llargues. Això és important perquè, del turisme, en depenen molts negocis directament i indirectament.
I la llei pròpia per a la Cerdanya?
Se'n va parlant.
Més enllà de temes històrics com el túnel de Toses, n'hi ha algun altre d'encallat?
Sí, la depuradora. Nosaltres ara volem desencallar aquest tema.
No en tenen?
No. Ens falta el col·lector i la xarxa per dur les aigües residuals a l'estació depuradora de Das. És una obra que ens costarà 600.000 euros i que demanem que sigui inclosa al pla únic d'obres i serveis del 2014 i 2015. Ens han avançat que serà així. És una infraestructura que ens cal, perquè de les 90 persones que vivim sempre a Urús, a l'estiu i en altres èpoques de vacances passem a ser-ne més de 500.
En què treballen, en aquests moments?
En acabar les obres del nou cementiri municipal.
Què li passava, al vell?
Que el teníem a dins del nucli urbà, ens va quedar petit i ens va ser impossible ampliar-lo al mateix emplaçament.
I on el tenen el nou?
Als afores d'Urús, a prop de l'ermita de Sant Grau, a un quart d'hora a peu, però a només tres minuts en cotxe. De fet, ara enllestirem les obres, però, al passat més de novembre ja s'hi van fer els primers enterraments.
I per a aquest any, alguna altra obra?
Sí, una que ens fa molta il·lusió. Es tracta de l'ampliació de la sala polivalent que tenim als baixos de la Casa de la Vila.
Se'ls ha fet petita?
Sí, i aprofitarem per millorar altres serveis de l'Ajuntament com l'arxiu. De fet, podem fer aquesta obra perquè tenim la casa veïna en propietat.
En quantes fase faran les obres?
En dues. Una primera fase, la més immediata, consistirà a enderrocar la casa antiga i fer-la de nou amb els tacaments i un ascensor. La segona ha de servir per fer els acabats i la instal·lació de l'arxiu.
Quin cost té, tot plegat?
Un total de 180.000 euros, la primera fase, amb una aportació de 120.000 per part de la Diputació i la resta, l'Ajuntament. I 34.000, per la segona, amb ajuts de la Diputació i el deu per cent al nostre càrrec.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.