ADMINISTRACIONS
Medinyà informa els seus veïns a banda de Sant Julià
El grup de l'Entesa rep l'autorització del municipi per obrir, un cop al mes, una oficina al local social
Casassa destaca la transparència de l'equip de govern i les facilitats que dóna a l'oposició
Els veïns de Medinyà tenen des d'aquest mes la possibilitat de conèixer el que passa al seu nucli i, per extensió, al seu poble, a Sant Julià de Ramis, amb una oficina d'atenció al local social. El grup de l'Entesa per Medinyà 1972, a l'oposició, ha rebut l'autorització de l'equip de govern de Sant Julià (PSC-UdM) per informar els veïns a banda de l'Ajuntament mare.
D'aquesta manera, membres de l'Entesa per Medinyà informen, des del dijous 4, els vilatans des del centre de Medinyà. “Hi ha qüestions que afecten els veïns de Medinyà, i que s'han d'explicar millor. Per això hi ha l'oficina”, diu Sixte Galià, portaveu del grup d'esquerres i impulsor de la iniciativa.
L'oficina s'obrirà el primer dijous de cada mes, de les sis de la tarda a les vuit del vespre. Segons explica l'Entesa en un comunicat, l'oficina “facilita el pont amb l'Ajuntament de Sant Julià”. Que hi hagi l'oficina, explica Galià, demostra la necessitat “que el nucli de Medinyà disposi d'un ajuntament propi que doni resposta als problemes i necessitats dels seus propis veïns”.
“Cap problema”
L'alcalde de Sant Julià de Ramis, Narcís Casassa (PSC), assegura que l'obertura d'aquesta oficina d'atenció forma part de la normalitat. Sosté que tots els regidors tenen deures i drets, i que la possibilitat de rebre informació i donar-ne és, per ell, inqüestionable. “Nosaltres no hi tenim cap problema, amb l'oficina. Els regidors han de tenir les possibilitats i les infraestructures per donar informació, des de la perspectiva que considerin més adient.”
El PSC, la força més votada en les eleccions del 2011, governa a Sant Julià de Ramis amb quatre regidors i en coalició amb la Unitat per la Democràcia Municipal (UdM). A l'oposició, hi ha CiU, amb quatre regidors; Solidaritat per la Independència (SI), i l'esmentada Entesa per Medinyà, els dos grups amb un regidor. Narcís Casassa considera que la decisió d'obrir l'oficina al local social de Medinyà és “política”. “Ells volen informar els veïns i canalitzar les demandes que hi pugui haver. Repeteixo que donem totes les facilitats als regidors perquè puguin fer la seva feina.”
El precedent
Casassa, alcalde des del 2003, explica que fa gairebé una dècada l'Ajuntament de Sant Julià ja va obrir, per iniciativa pròpia, una oficina municipal al nucli de Medinyà. “Va ser el mateix ajuntament el que va obrir una oficina municipal. Però llavors la vam haver de tancar perquè no hi havia prou interès de la gent.”
A Sant Julià de Ramis, explica el mateix batlle, altres grups del consistori ja tenen oficina pròpia. És el cas de CiU, el principal grup de l'oposició. Cada dimecres, el portaveu, Patrici Oliveras, atén els veïns que tinguin alguna inquietud sobre el poble en la sala dels jutjats de l'edifici de l'ajuntament. “Des de principi de mandat, nosaltres rebem la gent, encara que també rebem demandes per telèfon i correu”, explica Oliveras. El dirigent convergent assenyala que li sembla “perfecte” que el grup de Medinyà obri, un cop al mes, una oficina al local social.
Una cinquantena
Una cinquantena de veïns de Medinyà van assistir el dijous 4 al local social per escoltar les explicacions del grup de l'Entesa. “Vam parlar del pressupost d'aquest any i com afectarà la gent. Hi ha problemàtiques que afecten Medinyà i és bo que en rebin informació directa”, explica Sixte Galià. El representant de l'Entesa, que va formar part de l'equip de govern en l'anterior mandat, s'ha referit al pas de la línia de molt alta tensió (MAT) i la seva subestació, i les compensacions als propietaris dels terrenys per on passarà la instal·lació.
Correu diari
Dos dels cinc regidors de l'equip de govern de Sant Julià, Joaquim Mazo i Josep Chicano, són de Medinyà. A l'Entesa consideren que podrien treballar més per al seu nucli. Casassa (PSC) recorda que tots els regidors reben un correu diari amb les entrades al registre de l'Ajuntament. “La voluntat d'informació d'aquest govern hi és des de fa temps.”
Sixte Galià (Entesa) considera que l'obertura de l'oficina al local social de Medinyà, un cop al mes, és una demostració del que hauria de ser més endavant. “La realitat és que som dos municipis i hem d'actuar com a tal.”
LA FRASE
LA DATA
El camí iniciat de manera conjunta pels cinc grups
L'obertura de l'oficina d'informació al local social de Medinyà es podria interpretar com el primer pas real cap a la segregació de Medinyà de Sant Julià de Ramis. De fet, el local social de Medinyà, infrautilitzat actualment, reuneix totes les condicions per ser el futur edifici consistorial en el cas que Medinyà aconseguís realment la segregació de Sant Julià.
L'embranzida per aconseguir que Medinyà sigui el 98è municipi gironí (i el 28è de la comarca del Gironès) va arrencar el divendres 21 d'octubre de 2011, amb una declaració unànime a favor de la independència. Aquell dia els grups de Sant Julià –que té un cens de 3.346 habitants– i Medinyà –851 veïns empadronats– van fer una demostració pública que treballarien perquè Medinyà s'independitzés. L'aposta de Sant Julià ha rebut el suport d'ajuntaments i consells comarcals. L'Ajuntament ha encarregat un estudi econòmic als professors de la UdG Jordi Comas i Josep Anguera que també inclourà les inversions fetes des del 1990 als dos nuclis. L'alcalde, Narcís Casassa, entén que hi ha hagut equilibri d'inversions.