Administracions

Administracions

Amb registre d'entrada

L'equip de govern de l'Ajuntament d'Amer ha fet arribar a la Generalitat queixes per actuacions de la secretària interventora

Un canvi en el planejament que podria acabar evitant l'enderroc de l'edifici Baker, que envaeix la via pública, es portarà a ple probablement el dia 18 d'aquest mes

Necessitaven uns expedients del despatx i es va decidir trucar a un serraller per obtenir-los

Per si algú ho vol saber, el 21 d'octubre passat l'alcalde d'Amer va marxar de l'Ajuntament a les 12.58 h perquè no es trobava bé. No és una dada gaire interessant, ja ho sabem. Aparentment, però, la secretària de l'Ajuntament, Concepción Aguilera, va creure imprescindible plasmar-ho en un document amb el segell de l'Ajuntament i fer-lo constar en el registre d'entrada. El document va deixar perplex l'alcalde, Albert Plana, i els polítics locals, que no entenen que les entrades i sortides de l'home mereixin tanta cerimònia. I no són els únics. Fonts del servei territorial d'Administració Local a Girona reconeixen que ja s'han rebut queixes des de l'Ajuntament per algunes actuacions de la secretària, i qualifiquen d'“intramitable” un document que exposi en una línia, simplement, que l'alcalde ha marxat. La secretària en deu tenir una altra opinió, però, i si el que volen saber és si l'endemà l'alcalde ja es trobava bé, els vilatans poden consultar també el registre d'entrada i es trobaran un altre document semblant, del 22 d'octubre a les 11.23 h, que exposa en tres línies que a les 10.45 h del matí el gerent va manifestar a la secretària: “El Sr. alcalde no compareixerà a les oficines municipals per motius de salut.”

“Un document ha de tenir una tramitació posterior, i això són simples manifestacions. No té els requisits mínims per ser tramitat, perquè és una simple manifestació, i no es pot incorporar a cap expedient”, manifesten des del Departament d'Administració Local. Afegeixen, a més, que aquesta mena de documents no són “en absolut” habituals, ja que si les entrades i sortides dels polítics locals s'haguessin de documentar, als funcionaris se'ls giraria molta feina. Però les queixes que s'havien rebut al departament eren més aviat pel fet que la secretària –segons han assegurat des de l'Ajuntament– tancava amb clau el seu despatx i per accedir a qualsevol expedient se li havia de demanar. I si ella no hi era, simplement no s'hi podia accedir. La tensió ja es palpava en mandats anteriors. En èpoques més recents, la relació de la funcionària amb l'exalcaldessa Alba Serra era tensa, però ha acabat d'esclatar amb Albert Plana a l'alcaldia, quan l'alcalde va decidir que ja n'hi havia prou: necessitaven uns expedients del despatx i es va decidir trucar a un serraller per poder-los tenir, atès que Aguilera no s'hi avenia.

Visites als jutjats

Aquesta actuació li ha costat una visita als Mossos –Aguilera ho volia denunciar, però de moment els Mossos han obert diligències perquè el jutjat decideixi–, però això de passar pels jutjats ja no seria cap novetat a Amer, malauradament. De fet, si la importància dels afers d'un poble es mesurés per visites al jutjat, ara mateix podríem dir que la secretària i els pisos Baker (que ocupen part de la via pública) són als dos primers llocs del rànquing. I la secretària també té la seva petita parcel·la de protagonisme en el tema de l'edifici, tot i que va ser ella qui, amb bon criteri –la Generalitat li ha donat la raó–, va fer un informe contrari a donar la llicència d'obres a Baker Gestión. Els que formaven part de la junta de govern, que el 18 de febrer del 2004 van donar el vistiplau a l'edifici, ara manifesten que no van veure mai l'informe de la secretària, segons va explicar l'advocat Carles Mitjà en la reunió informativa que es va fer el mes passat al poble. L'advocat també va considerar un despropòsit que quan demanava qualsevol informació a l'Ajuntament –al qual havia de defensar als jutjats– ho hagués de reclamar judicialment, una paradoxa que només s'explicava per la falta de col·laboració de la secretària. “No és normal que la gent que t'ha d'assessorar t'interposi querelles”, va arribar a dir. Els pisos Baker es van construir el 2008, quan governava la llista d'independents encapçalada per Joan Güell, amb una llicència mal donada per part de l'Ajuntament, i en els dos últims mandats (amb Xavier Targa, d'ERC, al capdavant, i ara amb CiU governant) s'ha intentat d'una manera o d'una altra trobar-hi alguna solució, de moment sense èxit.

Ple cabdal a l'horitzó

L'Ajuntament està preparant la modificació del planejament que afecta la zona on hi ha el polèmic edifici, per portar-la al pròxim ple, que molt probablement seria el dia 18 d'aquest mes. Una de les qüestions que es van plantejar en la reunió informativa que es va fer el mes passat és si hi podria haver responsabilitat penal per part dels regidors que votin favorablement la modificació. Pel que sembla, tots els regidors de l'equip de govern de CiU tenen assumit que això és possible i també està disposat a votar-hi a favor, malgrat arriscar-se a una querella, el regidor d'ERC Moisès Garcia, que es va desmarcar de la resta de regidors del grup en aquest afer decidint que dóna suport a l'equip de govern, si ha de servir per evitar una indemnització de gairebé 12 milions d'euros al poble.

El portaveu d'ERC, Xavier Targa, considera que és propagandístic parlar d'una indemnització, atès que el jutjat va desestimar la pretensió de Baker de rebre una indemnització, ja que la llicència d'obres no s'havia anul·lat El que tothom sembla donar per fet, però, és que el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya acabarà anul·lant la llicència i, per tant, la indemnització podria acabar sent real. Les reunions entre ERC i CiU per arribar a una entesa sobre aquest tema no han arribat a bon port i, a més, el tema ha acabat amb una fractura en el si del grup municipal, ja que la posició clarament divergent de Moisès Garcia ha creat un conflicte intern que encara s'ha de resoldre.

12
milions
d'euros és la indemnització que va demanar Baker en cas d'anul·lació de la llicència d'obres, que encara no és ferma.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia