Administracions

PATRIMONI

El consistori de Forallac reclama la rectoria de Fitor

L'espai mostra signes d'abandonament des que el Consorci de les Gavarres hi va renunciar per falta de pressupost

La Generalitat n'és la titular i per al municipi la prioritat és que estigui habitat

L'Ajuntament de Forallac ha demanat al Departament de Medi Natural que li cedeixi l'ús de la rectoria annexa a l'església romànica de Santa Coloma de Fitor, a les Gavarres. L'espai, adquirit per la Generalitat l'any 2001, el gestionava el Consorci de les Gavarres fins a l'abril de l'any passat, quan l'ens hi va renunciar perquè no en podia assumir els costos de manteniment.

D'ençà de la renúncia, la rectoria està sense activitat i en mans de la subdirecció de Biodiversitat del govern català. Els visitants i ciclistes que visiten el paratge tampoc no poden fer servir el bar que funcionava a les instal·lacions i l'alcalde de Forallac, Josep Sala, alerta dels “desperfectes i brossa abandonada” als entorns. Per això, i després que fins i tot s'hagi constatat l'intent de forçar una de les finestres, el govern municipal s'ha interessat per la gestió de l'espai, en espera que Patrimoni mogui fitxa. Sala recorda que el conjunt històric pertany al seu terme municipal i que fa temps el bisbat ja els va cedir indefinidament els terrenys que envolten l'església.

Masoveria “prioritària”

Per l'alcalde, la prioritat és que l'edifici estigui habitat i el manteniment sigui sostenible: “Que com a mínim hi hagi una persona que faci de masover i guarda; i de la resta, ja en parlarem”, demana, per protegir el patrimoni històric del “risc d'espoli i actes de vandalisme”.

Un cop garantida la presència humana al nucli, Sala obre la porta a múltiples possibilitats per oferir els serveis d'atenció als visitants –anteriorment, al centre d'informació i interpretació s'organitzaven exposicions i visites guiades per divulgar el patrimoni romànic i natural de les Gavarres– o, també, recuperar-hi un petit servei de restauració per als ciclistes i excursionistes que visiten el massís.

LA DATA

18.04.13
el Consorci de les Gavarres
va renunciar al dret d'ús de la rectoria de Fitor, que és propietat de la Generalitat.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia