Administracions

El govern cedeix el centre de residus del Pallars Jussà en plena disputa amb Tremp

El consell comarcal, que va assumir-ne la gestió fa tres anys, es queda ara el sòl i les instal·lacions

L'Ajuntament de Tremp litiga perquè ho gestioni un consorci

El Consell Comarcal del Pallars Jussà va aprovar dilluns al vespre la recepció dels terrenys del centre de tractament de residus de Fígols, al terme municipal de Tremp. L'Agència Catalana de Residus de la Generalitat els hi cedeix per trenta anys amb la condició que els terrenys estiguin dedicats a instal·lacions ambientals de gestió de residus. D'aquesta manera el Consell Comarcal del Pallars Jussà pren les regnes de manera definitiva del centre, el més important del Pirineu i que dóna servei a les dues comarques pallareses, a l'Alta Ribagorça i a la Val d'Aran.

El traspàs arriba en plena ampliació del recinte, que ha de culminar aquest estiu, amb polèmica pel que fa a la gestió del recinte entre l'Ajuntament de Tremp i el consell comarcal. L'alcalde de Tremp, Víctor Orrit, reclama que el centre de tractament de residus es gestioni a través d'un consorci en què estiguin iC:Documents and SettingsdmarinEscritorio1.2.jpg.urlntegrats no només el consell comarcal i la Generalitat a través de l'Agència Catalana de Residus, sinó també l'Ajuntament de Tremp. “Volem ser coresponsables del que s'hi fa i saber com es gestiona, perquè després els problemes afecten el nostre terme municipal i els nostres veïns i hem de poder respondre-hi”, argumenta l'alcalde de Tremp, el socialista Víctor Orrit. L'Ajuntament de Tremp va interposar una demanda al tribunal contenciós administratiu contra el consell comarcal per haver adjudicat les obres d'ampliació del centre en lloc de fer-ho un consorci format per la Generalitat, el consell comarcal, l'Ajuntament de Tremp i el consell de l'Alta Ribagorça.

Des de fa tres anys

El consell comarcal, en canvi, defensa que el consell comarcal era qui tenia l'encàrrec de fer això des que l'agost del 2011 la Generalitat va traspassar-li la gestió de la instal·lació. Ara, la cessió dels terrenys completa el traspàs total de la infraestructura, tot i que el consell no tindrà les mans lliures per fer i desfer, sinó que haurà de complir els compromisos signats amb les comarques que hi porten residus i amb l'Agència Catalana de Residus.

El president del consell comarcal, el convergent Joan Ubach, lamenta el litigi judicial iniciat pel govern de Tremp i afirma que és una despesa inútil que costarà 10.000 euros al consell i una xifra similar al consistori de Tremp en assessoria legal. “És una pèrdua de temps i de diners del contribuent que les administracions es barallin per això”, conclou Ubach.

LA DATA

01.08.11
La Generalitat
va traspassar la gestió del centre de residus al consell comarcal. Ara ha culminat amb la cessió del sòl.

LA XIFRA

1,7
milions d'euros
és el cost de l'ampliació del centre de Fígols, finançats directament per l'Agència de Residus.

Un abocador que ha quedat petit

El centre de residus de Fígols es troba ara en obres d'ampliació que culminaran al juny i que, al ritme actual, li permetran allargar uns nou anys més la vida. Les obres s'han fet perquè la capacitat d'emmagatzematge havia arribat al límit. Hi entren unes dotze mil tones a l'any. En un principi havia de ser un centre de tractament comarcal. Però a poc a poc va anar augmentant la seva àrea d'influència, primer a l'Alta Ribagorça i, des del 2007, al Pallars Sobirà i la Val d'Aran, la qual hi aporta el 50% dels residus. En compensació per ser la seu del centre, el consistori de Tremp rep a l'any 70.000 euros, però no és la gestió.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia