JOSEP M. LÓPEZ I GIFREU

ALCALDE DE COLOMERS (IPC-ICV-EPM)

«L'embassament és un element turístic i cal tancar la presa tot l'any»

L'alcalde de Colomers fa en aquesta entrevista una anàlisi dels projectes actuals i de futur del municipi, entre els quals destaca l'ambiciós parc del Ter i la remodelació del nucli antic

–Costa gestionar un municipi tan petit, amb tan sols 200 habitants?
–«En aquests pobles que tenen una dimensió econòmica i social tan petita és difícil tenir dinamisme municipal. Tenir una iniciativa i lideratge és complicat. Estem parlant d'un municipi que té dos terços de la població molt envellida. Hi ha poca capacitat per fer coses. Tot i això hem volgut projectar el poble abocat al riu.»
–A partir d'aquí han engegat iniciatives per incentivar el turisme.
–«Sí, el que hem volgut fer és que el municipi tingui, a part de l'oferta tradicional, basada sobretot en el sector agrícola, una activitat més visible i dinamitzadora. Tenim un riu, que és el Ter, que hem d'aprofitar com un atractiu de lleure i un pol turístic de tipus sostenible.»
–Aquestes iniciatives ja estan en marxa?
–«A través de la iniciativa privada l'hem pogut tirar endavant. En aquests moments ja hi ha una empresa que està fent un servei de caiacs i canoes. Estem en converses per muntar un punt d'enlairament definitiu de globus, que ja s'està utilitzant actualment. En definitiva, el nostre objectiu és dinamitzar tota la zona del Ter.»
–A banda del lleure, Colomers té un patrimoni històric molt important?
–«Tenim molta riquesa patrimonial, com ara el riu, històrica, cultural i artística. Tenim una calçada romana, un cementiri clàssic, capelles romàniques, etc. Tot això s'ha de conservar i s'ha de potenciar la seva difusió. Però alhora també hem de treballar pel riu, amb una nova aposta de turisme sostenible en contacte amb la natura.»
–Tota aquesta aposta té un projecte únic?
–«Tot aquest engrescament ha de reeixir amb un projecte que tenim la intenció que estigui lligat de cara a l'any que ve i que es dirà el parc del Ter. Aquest projecte permetrà per primera vegada en 50 anys que la gent de Colomers torni al riu. Així, també significarà que totes aquelles persones que passaven de llarg de Colomers s'hi aturin per fer-hi activitats. Ara ja ho fan, però amb una oferta global encara ho faran més.»
–A què es refereix quan diu una oferta global?
–«Doncs a la dinamització turística del riu a través de canoes i altres activitats i els viatges en globus, que permetrà dinamitzar també els restaurants que són a tocar del Ter, la casa de turisme rural, i tot gràcies a la gent que està entrant i ens entrarà.»
–Vostè el bateja com el projecte estrella de Colomers.
–«Econòmicament és ridícul dir-li estrella, perquè representa el sou de la infanta Elena o d'en Rodrigo Rato de tot un any, o el sou d'un jugador del Barça en una setmana. Però per a nosaltres és un projecte estrella perquè ordenem el territori que tenim davant de casa i donem sortida econòmica a tots els valors naturals que tenim. Per exemple, això suposarà que a Colomers, finalment, s'hi obri una botiga de comestibles, un servei bàsic. Aquest projecte ja el vam iniciar el 1995, i no el vam poder començar a engegar fins fa dos anys.»
–D'estrella també podríem catalogar la remodelació del nucli antic.
–«Hem arreglat les dues places de la vila seguint uns criteris estètics molt interessants. Les obres s'han portat a terme gràcies a l'Incasòl i al pla d'obres i serveis. Aquestes obres al nucli antic continuaran amb la remodelació de l'edifici de l'ajuntament.»
–Aquest any han organitzat per primer cop una fira.
–«Sí, estem tan engrescats amb la dinamització del poble que vam muntar una fira. És la Fira del Hobby, en la qual l'últim cap de setmana d'agost vam aplegar vehicles RC, Scalextric, puntaires, treballs manuals, etc. I tot va a parar allà mateix, que és fer moure el poble per crear un teixit econòmic amb certa agilitat.»
–No tenen botiga de comestibles, però sí altres serveis bàsics.
–«Tenim un consultori municipal inaugurat fa dos anys i un centre cívic, que van néixer després que desaparegués el centre escolar per manca d'alumnat.»
–Tanta oferta turística pot fer augmentar el nombre d'habitants.
–«El nostre objectiu no és que el municipi creixi fins als mil habitants, això seria contraproduent, sinó que nosaltres estaríem satisfets si s'assolís la xifra de 300. Aquesta xifra ja permetria una activitat econòmica i social molt important que donaria molta més vida al municipi i permetria fer més projectes.»
–En què invertireu els diners del pla de Zapatero?
–«A nosaltres ens van tocar 30.000 euros, que ens ha servit per reparar un fragment de la canonada de l'aigua potable, que era molt antiga.»
–Com està el problema de l'ADSL?
–«Vam ser un dels primers pobles petits que van lluitar per tenir una línia d'ADSL. Però tenim talls constants perquè som a 3 km de la centraleta i, a més, del maig a l'octubre, quan hi ha un augment del nombre d'usuaris a la zona, s'acaba saturant perquè no està preparada.»
–Com està el projecte de l'embassament?
–«És un projecte que sempre hem tractat amb centra prevenció, perquè és un projecte que cueja de fa molts anys. Si deixem tancar la presa, tindrem un recurs natural molt important, que és un llac, que serviria alhora per dinamitzar turísticament la zona, i seria un recurs hídric vital per la zona. Però alhora significaria que s'inundaria una franja de territori i infraestructures que hem recuperat. Si es fa, nosaltres no estem d'acord que sigui un embassament intermitent, sinó que si es tanca la presa ho faci durant tot l'any i tinguem el llac sempre.»


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.