Administracions

MÒNICA BOIX

ALCALDESSA DE MONTAGUT I OIX (CIU)

“Tenir un bon equip és bàsic”

El Pla General es tornarà a aprovar de manera inicial a principis de l'any vinent

El nou ajuntament ja està adjudicat

Mònica Boix i Pagès, nascuda fa 36 anys, és la primera alcaldessa d'aquest municipi garrotxí. Després d'uns anys de regidora, el 2011 va encapçalar la llista de CiU (l'única que es va presentar), que va recuperar el govern municipal després d'un parèntesi en què l'alcaldia havia estat a mans d'independents vinculats a ERC.
Ser l'alcaldessa és tal com s'havia imaginat?
Ja tenia una idea del que suposaria, que és una gran responsabilitat i que requereix molta dedicació, moltes hores, que s'han de prendre decisions que a vegades són complicades... Però mai t'imagines el que arriba a ser en realitat. En aquests tres anys i mig hem tingut la feina que preveia, però multiplicada per dos. Però quan les coses es fan amb ganes, tens un bon equip i t'organitzes bé, pots arribar a tot.
En accedir al govern, vostè va dir que s'havien trobat una situació financera pitjor de la que es pensaven. Han pogut redreçar-ho?
Sí. El primer any vam haver de prendre decisions importants a nivell d'estructura de personal i d'organització. Ara podem dir que aquelles decisions ens han ajudat a redreçar la situació econòmica però també l'organitzativa. Avui, la situació econòmica és molt millor. Val a dir que el primer any ni jo ni cap regidor va percebre cap quantitat, per cap concepte. Malgrat això, estem patint els problemes econòmics de la Generalitat, que fan que tardi molt a pagar les subvencions i línies d'ajut aprovades. Això ens complica la gestió financera, és una incertesa que ens condiciona molt.
Un repte d'aquest mandat era la redacció del pla general.
Sí, però és una de les coses que tenim al calaix. Quan vam entrar ja s'havia aprovat de manera inicial. Nosaltres volíem esmenar-hi moltes coses, sense que suposés unes modificacions substancials, i així poder seguir el procés. Però entre les nostres esmenes i les que demanaven els organismes que havien d'emetre informes, el projecte variava molt, segons va indicar Urbanisme. Per tant, hem hagut de començar de nou. Preveiem que al primer trimestre de l'any que ve l'aprovarem de manera inicial i el tornarem a posar a exposició pública.
També es van proposar que hi hagués més participació ciutadana. Creu que ho han aconseguit?
Potser no hem fet prou reunions i xerrades, potser ha faltat comunicació directa amb els veïns. Hem procurat que, sempre que hi havia alguna decisió important a prendre, fer-ho saber a traves del web, Facebook, cartelleres... però potser han faltat xerrades. Per altra banda, tampoc hem notat una resposta important de la gent. La sensació és que si no els afecta molt directament, la gent no es mulla. De totes maneres, tampoc hi ha hagut grans qüestions a debatre.
A curt termini, quins serien els reptes de l'Ajuntament?
L'estructura municipal, la plantilla, crec que és la que ens correspon i no hi hauria d'haver canvis. A nivell d'obres, en tenim dues d'adjudicades, que són la primera fase del nou ajuntament i la segona de la rectoria d'Oix. Ens agradaria que les dues obres s'executessin al més aviat millor.
Té decidit si es tornarà a presentar?
Sempre he dit que un alcalde o alcaldessa ha d'ocupar el càrrec un màxim de vuit anys. Quatre són pocs, almenys en el nostre cas, que no hem pogut executar grans obres i ens faria molta il·lusió tirar-les endavant. I vuit anys com a màxim, perquè penso que cal donar pas a gent nova, idees noves. Si hi estàs més temps corres el risc d'acomodar-te. Per tant, a mi em quedaria encara un mandat. Però d'altra banda, s'hauria de garantir que torno a tenir un bon equip, amb gent compromesa, com el d'ara. No entenem de personalismes, som un equip. Si aconseguim un equip unit i compromès, no descarto tornar-me a presentar.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia