Administracions

La Generalitat s'avé a trobar enguany la solució per a la rectoria de Fitor

L'Ajuntament de Forallac fa mesos que en reclama la cessió d'ús, després que el Consorci de les Gavarres hi renunciés

L'edifici està en risc de degradació

La Generalitat de Catalunya s'ha posat en contacte amb l'Ajuntament de Forallac per garantir que en les pròximes setmanes donaran resposta a la sol·licitud perquè el municipi assumeixi el control de la rectoria de l'església romànica de Fitor. L'administració catalana ha reaccionat així a la darrera reclamació de l'alcalde, Josep Sala, feta a mitjan desembre, per desbloquejar la cessió de l'immoble, abandonat des que el Consorci de les Gavarres va haver de renunciar al seu manteniment, la primavera del 2013. A finals d'aquell any el municipi va reclamar per primer cop la cessió

L'església de Santa Coloma de Fitor depèn del Bisbat, que ja va deixar en mans del consistori la gestió dels terrenys que envolten el conjunt romànic, l'any 2002, de manera indefinida i gratuïta. Però el fet que la rectoria estigui buida, ja que es tracta d'un conjunt aïllat i pràcticament despoblat, ha afavorit que l'edifici hagi patit assalts i actes vandàlics.

Sala és partidari de cercar-hi un nou ús, des del consistori, per garantir que estigui habitat per una persona que, a banda d'oferir-hi un servei de restauració o d'atenció als visitants, hi faci de masover durant tot l'any. L'Ajuntament considera que la rectoria és un equipament clau per promoure activitats i difondre el patrimoni de les Gavarres, aprofitant l'afluència d'excursionistes i ciclistes els dies festius.

Des de la Generalitat s'ha atribuït a problemes burocràtics l'endarreriment en la resposta, però han assegurat a Sala que aviat tindran notícies, explica l'alcalde.

LA DATA

18.04.13
El Consorci de les Gavarres
va renunciar al dret d'ús de la rectoria de Fitor, que és propietat de la Generalitat.

LA XIFRA

13
mesos
fa que l'Ajuntament de Forallac va reclamar, per primer cop, la cessió d'ús de l'espai abandonat.

Un nucli despoblat des del segle passat

Fitor va ser el centre d'un dels poblaments més rics i pròspers dels massís de les Gavarres fins que en la segona meitat del segle passat es va començar a abandonar progressivament l'explotació dels boscos. La disminució de l'activitat econòmica va comportar el despoblament dels masos. I tot i així la vinculació de les poblacions del voltant amb el nucli, on encara se celebra un aplec anual cada octubre, s'ha mantingut.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia