Administracions

DIONÍS GUITERAS

ALCALDE DE MOIÀ I PRESIDENT DEL CONSORCI DEL MOIANÈS

“Tot són eines per als ciutadans i el territori”

Els habitants del Moianès van dir sí a ser comarca en un procés participatiu aquest diumenge

Cal que el Parlament aprovi l'avantprojecte de llei de creació de la comarca perquè després de les eleccions municipals ja pugui ser una realitat i es formi el consell comarcal

Ambició
Dionís Guiteras és el president del Consorci del Moianès i l'alcalde de Moià. Amb la creació de la nova comarca, la població on governa, la que té més habitants del Moianès, esdevindrà capital. Ha estat un dels lluitadors per la nova comarca juntament amb els altres nou alcaldes actuals i els seus predecessors, tant regidors com alcaldes, que tenien el mateix objectiu anys enrere. Guiteras és també diputat d'ERC al Parlament de Catalunya

El president del Consorci del Moianès i alcalde de Moià, Dionís Guiteras, va veure com diumenge es feia realitat el que tant desitjava: el Moianès serà comarca.

Esperaven el sí als deu pobles?
Sí. Teníem fe que havíem estat capaços d'explicar i de compartir amb la ciutadania els arguments de per què enteníem nosaltres que calia esdevenir comarca, però sempre tens aquell dubte de si realment has fet la feina ben feta, si realment has estat capaç de transmetre... Finalment, sembla que hi ha hagut bones sinergies entre la ciutadania i els polítics per explicar, debatre i compartir el perquè.
La participació va ser d'un 47,38%. És una bona xifra?
Abans del diumenge dèiem que amb un 40% de participació ja tiraríem coets. Per què? Doncs, primer, perquè demanàvem a la ciutadania una cosa que ja estava molt assumida i molt compartida. A més, era un procés participatiu no vinculant, per tant, calia fer encara més un acte de compromís per anar a votar. I el temps tampoc hi va acompanyar... Estem encantadíssims.
Després de conèixer els resultats, vostè deia que no havia estat fàcil vendre un consell comarcal quan la política passa per hores baixes.
Jo crec que entre els moianesos hi ha un atipament dels polítics però en canvi un interès molt gran per la política. Això passa al Moianès i passa a tot el país. Explicar que ens cal un consell comarcal de bones a primeres hauria estat impossible de vendre. Partíem d'un lloc molt interessant i d'una posició privilegiada. Podíem explicar els resultats de treballar vint anys els deu municipis mancomunadament. I són vint anys de resultats d'èxits i d'un gran coneixement per part de la ciutadania i una alta valoració. Era molt més fàcil.
Quins són els propers passos a partir d'ara?
Ara els ajuntaments farem un acord de ple valorant i ratificant el resultat del procés. Això s'enviarà a finals d'aquesta setmana al Departament de Governació perquè acabi d'engruixir l'expedient administratiu. Tècnicament això ja està aprovat però ara li donem aquest plus de legitimitat democràtica. Llavors el que ha de fer Governació és entrar-ho al Parlament per ser aprovat amb urgència via lectura única perquè, un cop fetes les eleccions municipals, quan hagin de constituir els consells comarcals, es pugui constituir també el nostre.
El Consorci del Moianès desapareixerà. De fet, ara funciona a mig gas per culpa de la llei de governs locals del PP. S'entén que els contractes dels treballadors s'extingeixen.
Exacte. El Consorci deixa de treballar però es crea el consell comarcal, on hi haurà un concurs públic.
Què en pensen els treballadors?
La seva exemplaritat ha estat de treure's el barret i d'absoluta lleialtat al projecte, lluitant per buscar una nova eina i convèncer els ciutadans que ens calia una nova eina, això sabent que perdien el seu lloc de treball... Estic absolutament emocionat i agraït per la gran dedicació d'aquestes persones i del seu gran compromís respecte del territori.
Quins beneficis aportarà tenir un consell comarcal?
Podrem mantenir aquells serveis que teníem i que a partir d'ara ja no podem tenir a través del Consorci. Per tant, desenvolupament econòmic, borsa d'habitatge, borsa d'ocupació, ajuts i dinamització a les empreses, acompanyament als emprenedors... Aquestes qüestions que no presta cap altra institució les podem seguir donant a través del consell comarcal. A banda, un consell té competències per poder fer moltíssimes més coses que van molt més enllà del que estàvem fent a través del Consorci. Podem mantenir els serveis, tindrem noves competències per poder prestar-ne de nous i tindrem capacitat per poder accedir a recursos per poder aplicar aquestes polítiques. I el darrer punt és que per fi aconseguirem el reconeixement de subjecte polític i jurídic. Farem d'interlocutors amb les altres administracions, cosa que fins ara, a través del Consorci, no podíem fer. Tot són eines per als ciutadans i per al territori.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia