La platja de Badalona, a la cua
L'Estat no considera prioritàries les actuacions per evitar la pèrdua de sorra a la ciutat
Està previst desmantellar la plataforma industrial a tocar de Montgat
El Ministeri de Medi Ambient ha inclòs Badalona en l'estudi de les mesures necessàries per a la regeneració de la costa per frenar la pèrdua de sorra que experimenta el Maresme des de la desembocadura del riu Tordera fins al tram final del Besòs. L'informe demostra que les platges de Badalona també han estat afectades per la pèrdua de sorra i xifra el retrocés en vint metres durant els últims cinquanta anys. Tot i això, conclou que les mesures que cal aplicar a Badalona no són d'alta prioritat i aposta per iniciar una sèrie de treballs en municipis del Baix Maresme que han estat més afectats per l'erosió marina, com ara Cabrera de Mar i el Masnou.
L'estudi, fet amb una previsió de quinze anys, xifra en cinquanta milions d'euros la despesa necessària per frenar l'erosió del litoral a la costa del Maresme, a través de mesures com ara la construcció d'espigons submarins, les aportacions de sorra procedent del fons del mar i els abocaments des de terra. L'Estat es compromet a aportar trenta milions per poder fer aquestes millores i caldrà buscar els vint restants per poder-les tirar endavant.
Representants de l'Ajuntament de Badalona van assistir a la presentació de les mesures que va fer a final de febrer el director general de Costes del Ministeri de Medi Ambient, Pablo Saavedra, als responsables dels municipis que apareixen a l'estudi. La regidora de Medi Ambient, Sonia Egea, manté que no se'n senten exclosos i explica que “en les estratègies de regeneració de la sorra es preveu el cas de Badalona”, tot i que destaca que el problema a la ciutat no és tan greu com en altres municipis i per això “té sentit que les actuacions a Badalona no siguin urgents”. Tot i això, els equipaments i clubs esportius propers a la sorra de la platja noten cada hivern una pèrdua de la sorra que fa que les seves instal·lacions quedin a tocar del trencar de les onades després d'episodis de llevantades. La regidora resta importància a aquests fet i assegura que “no hi ha problemes de descalçament d'estructures i normalment la sorra que es perd durant els mesos d'hivern es torna a recuperar durant l'estiu”.
Les mesures previstes a la ciutat pel Ministeri de Medi Ambient, incloses en les actuacions de prioritat mitjana, es centren en els dos extrems del litoral i també es preveu fer actuacions periòdiques de retroalimentació de la sorra que s'acumula al port de Badalona.
Treure la plataforma
A la zona de la platja de la Barca Maria, a tocar amb Montgat, hi ha prevista la retirada de la plataforma industrial de ciment, on hi havia hagut la fàbrica de lleixiu Conejo, desmantellada l'any 1995 després de noranta anys en funcionament. En aquest espai a hores d'ara no hi ha platja, però si una franja de sorra a sobre de la plataforma que queda uns metres per sobre del mar i separada per un espigó de roques on trenquen les ones.
L'altra actuació citada en l'estudi és la construcció d'un espigó a tocar del port de Badalona que hauria de servir per frenar l'erosió del litoral. Es dóna el cas que la platja més afectada per la desaparició de la sorra és la de la Móra, l'única de la ciutat que queda a l'altra banda del port de la ciutat, a tocar del límit de Sant Adrià de Besòs.
Col·lector a la vista
Els usuaris d'aquesta platja, majoritàriament veïns que viuen als habitatges que hi ha a primera línia de mar d'aquesta franja, han pogut constatar la reducció de l'espai de la platja, que ha obligat fins i tot a tancar una de les escales de fusta d'accés a la sorra que ara baixen fins al trencar de les onades.
Aquesta franja de litoral entre Badalona i Sant Adrià està pendent del desmantellament de les centrals tèrmiques de les Tres Xemeneies i dels pantalans amb els tubs de refrigeració de la instal·lació, que s'endinsen al mar. Per fer possible la urbanització del passeig marítim en aquesta zona, caldrà traslladar i soterrar el col·lector de Llevant, un gran tub que transcorre paral·lel a la línia de la costa i que ara està a la vista i molt a prop del mar. Encara no s'ha concretat quan es podran fer aquestes obres.
Bicicletes a la sorra i Wi-Fi gratuït
Les platges de Badalona ja han iniciat el procés de posada a punt per a la temporada d'estiu. L'Àrea Metropolitana de Barcelona, encarregada del manteniment de les platges de la ciutat, incorpora novetats aquest any. La més destacada és la instal·lació de nous aparcaments per a bicicletes a la sorra, que permetran l'accés d'aquests vehicles a la platja i faciliten que els usuaris les puguin controlar visualment. A Badalona s'han instal·lat a les platges del Coco, del Pont del Petroli, de l'Estació i del Cristall. També està previst que hi hagi un nou mòdul de lavabo a la platja de la Barca Maria, a l'extrem del litoral més proper a Montgat.
L'altra novetat d'aquest estiu es que els usuaris de la platja podran navegar des de la sorra. L'Ajuntament ha ampliat el servei de Wi-Fi gratuït. Ara ja és possible accedir-hi a tot el sector de litoral que va des del port fins al carrer d'en Prim. Abans de l'estiu està previst que el servei s'ampliï entre aquest punt i la riera de Canyadó. Pel que fa a una tercera fase, que preveu donar cobertura a la platja del barri de la Mora a l'altra banda del port, la previsió és que entri en servei l'any vinent. El nou servei de Wi-Fi de lliure accés ha suposat una inversió de 30.000 euros. La seva instal·lació fa que actualment Badalona disposi de 6 zones amb 25 punts d'accés gratuït a internet: la plaça de Trafalgar, el parc de Lloreda, la plaça de la Vila, el Badiu Jove, el centre cultural El Carme i el nou sector del litoral. Per accedir al servei per primer cop, els usuaris hauran de cercar la xarxa bdnwifi.