S'encallen els nous estatuts del Consorci de les Gavarres
El plenari deixa en suspens l'adaptació a la nova llei estatal d'austeritat perquè la Generalitat no n'ha tramitat l'adscripció
“Malestar” de l'òrgan pel retard, que el pot sumir en l'alegalitat fins a final d'any
La controvertida llei estatal de racionalització i sostenibilitat de l'administració local (Lrsal) imposa que organismes com ara el Consorci de les Gavarres –creat per protegir i gestionar tot l'espai d'interès natural– deixin de dependre dels municipis o els consells comarcals i s'adscriguin a la Generalitat. El tràmit implicava modificar els estatuts de l'ens, una operació feixuga que al seu torn havien d'aprovar els 19 municipis, dos consells comarcals, la Diputació i la Generalitat.
L'operació va començar l'estiu del 2014. Totes les administracions locals hi van donar suport, però el Departament d'Agricultura, Alimentació i Medi Natural (DAAM), a final d'any, va comunicar que els canvis estatutaris eren insuficients i que caldria tornar a repetir el procés, tot incorporant-hi un canvi de sistema de vots en què la Generalitat tingués més pes. Els municipis, conscients que l'1 de gener calia haver adaptat el funcionament del consorci al nou marc legal, van acatar-ho. El punt va passar altre cop pels respectius plenaris municipals, comarcals i de la Diputació. Però la setmana passada, quan s'havia de ratificar per part del consell de govern del consorci, es van tornar a trobar amb el silenci del DAAM respecte a l'aprovació dels estatuts i l'adscripció de l'ens.
Incertesa administrativa
Els membres del plenari del consorci, en una reunió en què no hi havia els representants del DAAM, van aprovar un acord que deixa en suspens el procés, requereix a la Generalitat “que es pronunciï de manera urgent” i li manifesta “el seu profund malestar per la tardança” en un tràmit que ara es pot endarrerir de manera indefinida. El president del consorci, que és l'alcalde de Flaçà, Josep Perich, explica que l'òrgan queda ara en una “situació de bloqueig”, amb uns estatuts que no s'ajusten a la normativa i un govern en funcions fins que se celebrin les eleccions municipals. Un cop renovats els plenaris de consistoris, consells comarcals i la Diputació, designaran els nous representants, potser passat l'estiu. I les eleccions al Parlament, en principi previstes per al 27 de setembre, també podrien provocar que es renovessin els representants designats pel DAAM.
A banda de l'adscripció a la Generalitat, la llei també implicarà canvis en el pressupost de funcionament del consorci, que haurà de constar en els comptes de la Generalitat, a més de l'adequació de la plantilla de personal a la nova situació, que hauran de resoldre el secretari i l'interventor del consorci. Amb la crisi, els recursos assignats a l'ens s'han reduït en més d'un 60% però tot i això l'entitat ha estat capaç de reinventar-se i ara mateix presenta uns comptes totalment sanejats.