Administracions

PERE FELIU

EXINTERVENTOR DE BANYOLES

“He tingut sort i crec que a tot arreu m'han fet cas”

Pere Feliu (Banyoles, 1948) ha estat l'interventor de l'Ajuntament de la ciutat de l'estany durant quinze anys. Anteriorment havia estat el responsable de controlar les finances municipals de Besalú, Mieres, Sant Miquel de Campmajor, Cornellà del Terri i Salt, així com del Consell Comarcal del Pla de l'Estany. Aquest estiu s'ha jubilat.
Farien gaire trapelleries si no els controlessin, els polítics locals?
(Riu). Els polítics són persones i hi ha de tot. Però bé, a l'administració, com en les empreses grans, cal que hi hagi un control.
Vostè ha viscut l'època de vaques grasses i la de vaques magres. Quina ha estat més complicada?
Sempre he treballat en municipis relativament petits on la feina de l'interventor també és una mica de gestió, vas una mica més enllà del simple control i fas propostes. Quan vas just de recursos sol ser més complicat.
Li solien fer cas?
En aquest sentit, he tingut molta sort. Sí, crec que a tot arreu m'han fet cas.
Es pot dir que l'interventor és una figura influent, no?
Home, en els pobles relativament petits, no hi ha ningú més que pugui controlar les finances des d'un punt de vista tècnic.
Es té la sensació d'estar sol?
Ara hi ha una associació d'interventors que, a través de les xarxes socials ens intercanviem impressions o fem formació. Però és cert, en el dia a dia estàs sol.
Com va arribar a aquesta feina?
Jo treballava de comptable en el sector privat. En un moment determinat em vaig decidir a estudiar empresarials i, en haver-hi unes oposicions per a secretari interventor, m'hi vaig presentar i les vaig guanyar. Penso que si les vaig aprovar va ser, en part, perquè estava en política (militava al PSC Reagrupament, d'en Pallach) i havia participat en una comissió de la redacció de la Constitució. En el temari de les oposicions, en primer tema era precisament la Constitució i, per tant, em vaig poder defensar. Era el 1979, just a l'inici dels ajuntaments democràtics, i la incorporació de la meva promoció va suposar un canvi molt gran als ajuntaments. Pensa que els interventors que hi havia venien tots del règim de Franco.
Quina va ser la primera destinació?
Vaig anar a Besalú, i hi vaig estar un parell d'anys. Era l'època de l'alcaldessa Roser Corominas, que estava desbordada perquè aquell mandat va ser molt complicat. Després, a Mieres i Sant Miquel de Campmajor, que eren una agrupació de municipis. Hi vaig estar un any. Seguidament, Cornellà del Terri. Hi devia estar uns vuit anys. De manera paral·lela vaig col·laborar en el desenvolupament de la mancomunitat del Pla de l'Estany (que després es convertiria en el consell comarcal) i que s'havia creat bàsicament per gestionar la depuradora. Nosaltres vam dotar la mancomunitat de més contingut. En la meva època de Besalú havia estat en contacte amb la mancomunitat que havien creat a la Garrotxa, sobretot a través del meu amic Joan Vilà [interventor de l'Ajuntament d'Olot i de la mancomunitat de la Garrotxa], i vam importar el model aquí.
I mentrestant, acabava la carrera.
Sí, en aquella època podies fer els primers cursos a Girona, però pels últims havies d'anar a l'Autònoma. Quan estava a Cornellà hi anava a les tardes amb uns companys d'Olot (la Gemma Soy, en Jordi Salvadó i en Ramon Boada) que em recollien amb el cotxe. En tenir la llicenciatura, a finals de la dècada de 1980 vaig poder fer les oposicions per interventor. Vaig entrar i, en un principi, vaig treballar al Consell Comarcal i, al cap d'un temps, a Salt, on vaig estar deu anys, del 1990 al 2000. Aleshores va quedar bacant la plaça de Banyoles. I fins ara.
Quin consell li donaria a la seva substituta a Banyoles?
L'Anna Puig és una molt bona professional, la conec bé perquè vam coincidir a Salt, on ella era tresorera. Consells? Tots tenim la nostra manera de fer. Crec que ho farà molt bé.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona