Administracions

Compartir el sou

Guanyem Badalona en Comú estudia com distribuir la part del sou a la qual renuncien els seus membres

Una votació popular decidirà quins projectes s'emporten els diners

L'excedent de dinerses destinarà a projectes que optin per fomentar la unitat popular

El codi ètic de Guanyem Badalona en Comú, el partit emergent en les últimes eleccions municipals, deixa ben clar que cap càrrec de la formació, ni tan sols l'alcaldessa, ingressarà més de 2.200 euros mensuals al seu compte corrent. El cartipàs recull, però, sous superiors a aquesta xifra, als quals s'ha de sumar la partida que en concepte de dietes ingressen molts regidors, tant del govern com de l'oposició, per participar als plens i a les comissions informatives d'un òrgan supramunicipal.

Tres mesos després que Guanyem Badalona en Comú comencés a governar la ciutat (junt amb ERC i ICV), què se n'ha fet dels diners als quals renuncien? De moment, segons explica Francesc Duran, tant l'alcaldessa com els quatre regidors tenen guardada la diferència entre la partida que ingressen i els 2.200 de què poden disposar. En paral·lel, una comissió defineix una fórmula per distribuir l'excedent, que s'acumularà en una banca ètica i que anirà a parar, això sí, a “projectes que fomentin la unitat popular”.

Les convocatòries seran anuals i en breu es farà públic qui hi podrà concórrer. “Estem estudiant, per exemple, si es poden presentar projectes que ja es beneficien d'una subvenció pública, o entre quantes iniciatives distribuïm aquests diners”, subratlla Duran. La voluntat de Guanyem és fer públiques les bases al novembre per poder prendre una decisió al gener. La formació farà una preselecció de projectes però els guanyadors es decidiran per votació popular.

No tots els diners als quals renuncien, però, repercutiran directament en projectes ciutadans. Una part de l'excedent que encara no ha estat definida s'injectarà directament al compte corrent de Guanyem per cobrir les despeses de la formació (tot just inauguren seu al barri de la Salut). Aquesta aportació, segons Duran, “no serà gaire significativa perquè Guanyem es nodreix bàsicament de les aportacions dels seus membres col·laboradors”.

Els regidors d'altres partits polítics també donen una part del seu sou a les sigles que representen. Àlex Mañas, d'ICV-EUiA i tinent d'alcalde de Badalona Pròspera i Sostenible, explica que cobra de l'Ajuntament 2.666 euros nets, per catorze pagues. “D'aquests, dono 500 euros cada mes a Iniciativa”, diu. S'embutxaca, per tant, 2.166 euros atès que, segons explica, renunciarà a l'aportació del Consell Comarcal del Barcelonès. Els regidors socialistes, a l'oposició, donen al partit uns 130 euros al mes (el president i el portaveu del grup cobren 37.673 euros bruts anuals).

En el cas dels representants de Guanyem Badalona en Comú, l'alcaldessa, Dolors Sabater, té reconegut un sou de 76.391 euros bruts. Laia Sabater, que representa Badalona a la Diputació de Barcelona, cobraria, nets, si es quedés tot el sou, 2.800 euros de l'Ajuntament i 1.630 de la Diputació. Rebutja, cada mes, 2.230 euros (si no es compta dins la seva retribució la donació que farà al partit). A José Téllez, amb presència a l'Àrea Metropolitana de Barcelona, li corresponen 410 euros mensuals d'aquesta administració, sumats als 2.800 de les arques municipals. Javi López hauria de percebre, a banda del sou de regidor, 150 euros per cada ple del Consell Comarcal del Barcelonès i uns 100 euros per assistència a les comissions informatives d'aquest òrgan.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia