Administracions

Calella i Pineda trenquen fronteres per ser més eficients

Els dos municipis inicien un projecte vinculat al concepte de ciutat intel·ligent amb el suport econòmic de la Diputació

Calella i Pineda són municipis veïns que massa sovint han fet dels termes municipals una frontera infranquejable. Amb necessitats comunes i una població semblant, els dos ajuntaments fan un pas endavant per salvar les distàncies i participen en una proposta conjunta vinculada al nou concepte de smart city o ciutat intel·ligent. Una primera reunió celebrada aquesta setmana amb la Diputació de Barcelona a la recerca de suport econòmic permetrà de cara al 2016 iniciar un camí de col·laboració centrat a aplicar solucions innovadores als reptes i a la gestió dels serveis municipals amb criteris d'eficiència i sostenibilitat. En aquest àmbit, està previst que hi hagi una primera diagnosi dels dos municipis per determinar en quin moment es troba cadascun i en quins àmbits es pot començar a actuar. Els dos alcaldes, Montserrat Candini (CDC), de Calella, i Xavier Amor (PSC), de Pineda, coincideixen a destacar la importància de la col·laboració entre administracions en un moment en què l'economia d'escala i l'optimització de recursos està molt ben valorada.

Escenaris d'acció

Els àmbits en què és més probable que puguin treballar plegats els dos consistoris són el del subministrament energètic –tots dos han tirat endavant una millora de l'enllumenat públic orientada a l'estalvi–, les comunicacions –el desplegament de la fibra òptica n'és un exemple–, les noves tecnologies i la construcció d'habitatges sota uns criteris urbanístics que vetllin pels mateixos principis d'eficiència i sostenibilitat. A la diagnosi anunciada, la seguiran una llista de prioritats a desenvolupar i una recerca de recursos per poder dur a terme els projectes conjunts prèviament pactats.

Els dos alcaldes coincideixen a destacar que es tracta d'una iniciativa “engrescadora i amb molt de potencial”. “El nostre món és el món i les fronteres ja no tenen sentit quan es tracta de buscar la màxima efectivitat en el servei públic”, defensa l'alcaldessa de Calella, que recorda que la ciutat ja va engegar aquest any la primera col·laboració entre la seva policia i les de Sant Pol i Canet. Per la seva banda, Xavier Amor relata: “La coordinació pública és una necessitat sobretot quan ens mouen els mateixos interessos per donar un servei de qualitat als nostres ciutadans.”

A aquesta fase embrionària del projecte, l'han de seguir d'altres en les quals es garanteixi tant la formació del personal tècnic dels dos municipis que han de treballar sota el mateix paraigua com la possible contractació d'un responsable que supervisi l'avanç del treball.

LA FRASE

Les fronteres no tenen sentit quan es tracta de buscar la màxima efectivitat en el servei públic
Montserrat Candini (CDC)
Alcaldessa de Calella


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.