Endesa demana permís per enderrocar les tres xemeneies
La sol·licitud arriba a l'Ajuntament de Sant Adrià en ple procés engegat per l'administració per blindar definitivament l'estructura
La companyia ho veu com un tràmit més dins del procés de desmantellament
És un moviment estratègic que probablement ningú no s'esperava, tret de la pròpia companyia elèctrica, i que el més segur és que hagi descol·locat més d'una persona, però la realitat és que Endesa ha fet arribar a l'Ajuntament de Sant Adrià de Besòs una sol·licitud de llicència municipal per poder iniciar els treballs d'enderroc tant de les tres xemeneies com de la sala de turbines, just els elements que a priori s'han de salvar del procés de desmantellament de l'estructura.
La petició d'Endesa arriba en plena tramitació del procediment encetat pel consistori adrianenc, a petició de la Plataforma per la Protecció de les Tres Xemeneies, per declarar Bé Cultural d'Interès Local (BCIL) tot el que resti dempeus de la vella tèrmica i blindar-ho així de qualsevol intent d'esmicolar un dels elements més simbòlics del municipi. La tinent d'alcalde de l'àrea de Territori de l'Ajuntament de Sant Adrià, Ruth Soto (PSC), fa una crida a la calma, un cop s'ha destapat la voluntat d'Endesa (el mateix ajuntament havia evitat fer-ne massa soroll fins a aclarir quines són les intencions reals de la companyia): “Mentre es tramita el BCIL se suspenen totes les llicències, també les d'enderroc, de manera que res fa pensar que Endesa pugui acabar enderrocant les xemeneies o la sala de turbines”, indica la regidora.
La companyia elèctrica no ha donat massa explicacions al respecte. Més enllà de confirmar que han fet arribar a l'Ajuntament de Sant Adrià les dues peticions (una per a les tres xemeneies i una altra per a la sala de turbines), fonts d'Endesa mantenen que la sol·licitud forma part del procés habitual de desmantellament d'una estructura. Darrere aquesta petició, però, s'ha d'amagar alguna estratègia que la companyia no desvetlla, ja que no pot ser casualitat que el permís es demani just quan més magre ho té Endesa per demolir una estructura que està sent sotmesa a un procediment de blindatge definitiu i que, en funció d'això, l'Ajuntament té on aferrar-se per denegar la llicència d'enderrocament. A més, Endesa s'ha compromès públicament a preservar tant les tres torres com la sala de turbines. Debat a banda és el que afecta el manteniment posterior de l'espai, que en la situació actual queda reservat a la companyia en la seva totalitat. I tot apunta que encara poden passar anys abans no es trobi un comprador per a la zona.
La sol·licitud de llicència per tirar a terra part de la infraestructura també ha aterrat a l'Ajuntament de Badalona, propietari d'una petita part (un set o un vuit per cent) de la sala de turbines. Des d'aquest consistori es faran les gestions oportunes, al ple municipal vinent, per delegar a l'Ajuntament de Sant Adrià totes les competències que fan referència a la concessió de llicències, tal com ha confirmat el tinent d'alcalde de l'àmbit Badalona Habitable, Oriol Lladó (ERC).
LA FRASE
LA DATA
El blindatge entra en la recta final
El 27 de juliol passat, amb el suport de tots els grups municipals, el ple de l'Ajuntament de Sant AJordi Cordondrià de Besòs va acordar iniciar l'expedient per declarar l'antiga tèrmica Bé Cultural d'Interès Local (BCIL), la fórmula que ofereix més garanties per blindar l'estructura. La decisió, en bona mesura, responia a la pressió exercida per la Plataforma per la Conservació de les Tres Xemeneies, que en el seu afany d'imprimir un ritme més elevat a la protecció del patrimoni industrial va arribar a lliurar al consistori un informe elaborat per un equip d'experts que s'afegeix als arguments que justifiquen l'aprovació del BCIL. A banda, la plataforma va encetar una via de col·laboració amb l'Associació del Museu de la Ciència i la Tècnica i d'Arqueologia Industrial de Catalunya (Amctaic), els arquitectes de la qual assessoren des d'aleshores la plataforma ciutadana. El mes passat, el consistori adrianenc va iniciar els tràmits administratius que desembocaran en la sol·licitada declaració. Ara els tècnics municipals avaluen la informació aportada per la plataforma, que complementaran amb els informes pertinents. La tinent d'alcalde de l'àrea de Territori, Ruth Soto, no s'atreveix a posar data al final del procés però des del mateix consistori adrianenc es calcula que podria estar enllestit durant els primers mesos del 2016. Després s'elevarà a un ple i s'obrirà un període d'al·legacions abans de l'aprovació definitiva.