Administracions

Canviaran 1.022 punts de llums públics per LED a Quart

El projecte, en fase de licitació, té un cost de 415.303 euros i podria estar enllestit el juny vinent

També s'ha pressupostat canviar els llums del pavelló i fer una prova pilot al camp de futbol

L'estalvi i l'eficiència energètica són una prioritat per a l'Ajuntament de Quart, que ha previst canviar 1.022 llums de la via pública per tecnologia LED –es deixa fora de l'actuació la zona industrial, que és molt nova–. El projecte, que té un cost de 415.303 euros i està en fase de licitació, representarà un estalvi de fins a un 65% del cost anual de la factura de l'enllumenat públic, que s'acosta als 100.000 euros. Aquest, però, és un projecte molt més ambiciós perquè l'Ajuntament ja té pressupostat canviar els llums del pavelló, amb un cost de 25.000 euros. A més, i en aquesta mateixa línia, si bé ja en una fase de prova, s'ha previst substituir els llums d'una de les torres del camp de futbol per valorar la seva efectivitat i com afecta el terreny de joc.

El segon tinent d'alcalde i regidor de Medi Ambient, Obres i Serveis, Miquel Cortés, explica que el projecte es finançarà a través d'un crèdit sense interès. Si bé és cert, segons Cortés, que l'actuació és econòmicament important, el retorn per a la població serà molt important a curt termini: “Ara paguem uns 100.000 euros anuals pel consum de l'enllumenat públic, amb el canvi per tecnologia LED obtindrem un estalvi amb contracte de potència d'un 65%.” Cortés explica que en el mandat passat aquest projecte es va plantejar amb un altre sistema que preveia contractar una empresa perquè fes la inversió a canvi que es quedés l'estalvi durant vuit anys. Això es va desestimar arran dels càlculs que es van fer en una auditoria que va determinar que s'assumís la inversió per la viabilitat del projecte tenint en compte l'estalvi, la davallada del consum i del manteniment. Cortés preveu que si tots els tràmits es fan correctament el projecte podria estar enllestit al juny.

Gestió a distància

El projecte incorpora poder gestionar globalment el sistema d'enllumenat públic a través de la gestió a distància amb divuit quadres de comandament. Això ha de comportar el control de consums energètics generant informes diaris o mensuals per poder reduir els consums en funció dels objectius preestablerts; comprovar el seu compliment diàriament, i, en cas contrari, generar un avís per dur a terme les accions oportunes. També es podrà avançar o endarrerir l'encesa, així com reduir el flux o doble nivell i alarmes en cas de fallada.

El termini d'execució del contracte s'estableix en un màxim de tres mesos, a comptar des de la seva formalització. Amb tot, i abans de l'execució del contracte total, s'instal·laran llums de mostra per comprovar la seva idoneïtat i la de les òptiques escollides, d'acord amb els criteris acordats entre l'adjudicatari i els serveis tècnics municipals. El projecte preveu una garantia mínima de cinc anys per a qualsevol element o material de la instal·lació que provoqui una fallida total o una pèrdua de flux superior a la prevista –manteniment i vida útil–. Aquestes garanties es basaran en un ús de 4.200 hores l'any, per a una temperatura ambient mitjana inferior a 25ºC en horari nocturn, i no disminuirà per l'ús de controls i sistemes de regulació.

LA FRASE

La inversió és potent d'entrada, però hem de pensar que l'amortització és ràpida
Miquel Cortés
regidor de medi ambient, obres i serveis de l'ajuntament de quart

LA XIFRA

100.000
euros
és el que paga anualment l'Ajuntament de Quart del rebut de l'enllumenat públic. Amb el canvi s'estalviarà un 65% l'any.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia