Administracions

Bany de masses del president a la Selva i el Baix Empordà

Carles Puigdemont inaugura la remodelació del nucli antic de la Cellera de Ter, la biblioteca d'Anglès i la restauració del monestir de Sant Miquel de Cruïlles

Hi critica les traves de l'Estat a Catalunya

Un autèntic bany de masses va rebre ahir, de manera càlida, efusiva i molt sincera, el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, fill d'Amer, en la seva primera visita oficial a les comarques de la Selva i el Baix Empordà. Puigdemont, enmig de crits de “president” i “independència”, va inaugurar la remodelació del nucli antic de la Cellera de Ter, la biblioteca Joaquim Bauxell d'Anglès i la restauració del monestir de Sant Miquel de Cruïlles.

A la Cellera de Ter, Puigdemont, que es va convertir en el primer president de la Generalitat a visitar aquesta població de la Selva, va recórrer els carrers del nucli antic, que, en el marc de l'ambiciós projecte Viure el poble, ha experimentat una remodelació integral del nucli antic; però, a més, l'adequació dels terrenys de les ribes del Ter i la rehabilitació de les antigues escoles del Pasteral, que s'han convertit en centre d'interpretació de l'aigua. Puigdemont, en una primera part més personal, va destacar que “la Cellera i la seva gent formen part del “meu paisatge”, tot recordant que en l'època de l'institut va actuar en la representació d'El retaule del flautista, una obra de teatre de Jordi Teixidor publicada el 1968 i premiada amb el premi Josep Maria de Sagarra. Pel president, l'actuació a la Cellera no deixa de ser un homenatge als avantpassats, però també a les generacions futures, sense defugir, però, que queden temes pendents, com ara el de la “carretera de la vergonya”.

A Anglès, el to encara va ser més personal –vegeu la crònica– quan el president Puigdemont va recordar la figura de Joaquim Bauxell, a qui va reconèixer com a mestre seu i referent pel que fa la cultura.

El president va inaugurar la biblioteca, amb 533 m² repartits en tres plantes, que després de moltes dificultats finalment s'ha completat.

“Joia” del romànic

Finalment, el president es va desplaçar fins a Sant Miquel de Cruïlles, on han culminat les obres de restauració i consolidació del monestir romànic. L'equipament, propietat del Bisbat, va ser cedit fa dues dècades al Consell Comarcal, i la intervenció, sufragada amb 400.000 euros del programa Romànic Obert de l'Obra Social de La Caixa, permetrà que s'hi puguin organitzar actes culturals amb plenes garanties. Puigdemont, igual que el bisbe, Francesc Pardo, i el president comarcal baixempordanès, Joan Català, va agrair a l'entitat financera els 4,6 milions d'euros destinats els darrers anys a la recuperació de 26 mostres de l'arquitectura romànica a les comarques gironines. “Ens regaleu una joia, i sense aquest esforç el joier estaria molt més buit”, va reblar el president. Pardo, per la seva banda, va apostar per continuar donant un ús públic al patrimoni eclesial, que va recordar que és “el petroli” de la demarcació per generar llocs de treball en el sector turístic.

L'altra “restauració”

L'alcalde de Cruïlles, el republicà Salvi Casas, va celebrar el final de les obres, que s'han allargat dos anys i mig i que han dificultat que s'hi poguessin programar activitats. Ara, va anunciar, treballaran en un projecte cultural de municipi per a un termini de quinze anys. I no es va estar de recordar a Puigdemont que la Generalitat té “una altra restauració pendent al municipi”, la de l'abocador de residus de Vacamorta clausurat per una ordre judicial que obliga el govern a buidar-lo. El president, sense voler restar protagonisme a la presentació de les obres al monestir, no s'hi va estendre, però va dir a Casas que estava “convençut que les bones notícies per al poble” continuaran.

LES FRASES

La Cellera de Ter i la seva gent formen part sense cap mena de dubte del meu paisatge personal
La recuperació del romànic ajuda a llegir el relat nacional d'un país que sap d'on ve i cap on vol anar
Carles Puigdemont
president de la generalitat de catalunya

“L'Estat posa pals a les rodes”

Carles Puigdemont va voler deixar clar ahir a Anglès que el govern de la Generalitat no es caracteritza per anar posant constantment pals a les rodes com fa el de l'Estat. El president de la Generalitat va retreure, com ha fet en diverses ocasions, que l'Estat espanyol tingui un “president en funcions “ i que sigui aquest precisament el que es “dediqui constantment a entorpir la gestió de Catalunya. “Som un govern que actua en contrast amb un govern i un president en funcions que no paren de posar pals a les rodes”, va dir, uns dies després que l'Estat anunciés que té la intenció de presentar al Tribunal Constitucional (TC) la carta que el conseller Raül Romeva va enviar al president del Parlament Europeu i les declaracions dels responsables del govern com a prova per aconseguir la suspensió de la conselleria d'Afers Exteriors.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia