Administracions

Colau es resigna a no poder aprovar un pressupost nou

L'enrocament de la negociació política l'aboca a modificar l'actual, ja prorrogat, injectant-hi una aportació de 250 milions d'euros

CiU alerta que l'operació deixarà la liquiditat municipal a zero

El govern d'Ada Colau ja treballa en un pla B per poder disposar d'un pressupost actualitzat per tancar l'any. Si bé la prioritat era, i és, aprovar uns comptes nous –els actuals, cal recordar-ho, estan prorrogats de l'exercici 2015– pel valor polític que això suposa, la realitat és que les negociacions amb grups com ara ERC, el PSC i la CUP no avancen al ritme previst. En aquesta conjuntura el càlcul que fa el govern local és que, fins i tot en el cas que les converses agafessin un renovat impuls, va just de temps, ja que l'aprovació d'un pressupost marca uns temps de tramitació forçosament llargs. Tant és així que perfectament es podria trobar ratificant un projecte de comptes per a l'exercici 2016 ben bé a final del 2016.

En aquesta conjuntura, la solució que ja es negocia amb el PSC és la d'una drecera. “Volem un acord per la via més ràpida possible”, admetia ahir el primer tinent d'alcalde, Gerardo Pisarello. La fórmula escollida és de manual, i no és altra que fer una modificació del pressupost actual prorrogat. El disseny de l'operació, però, ja ha provocat els recels de grups com ara CiU, que per boca de la seva portaveu econòmica, Sònia Recasens, ahir va fer una esmena a la totalitat a la política del govern de Colau en la matèria. “Estan posant en risc la solvència de l'Ajuntament i, sense això, no podrà unir tramvies ni res que es proposi”, va declarar. Per il·lustrar la crítica, va posar d'exemple la modificació de crèdit que, segons va explicar Recasens, té com a objectiu injectar 250 milions al pressupost, dels quals la major part, uns 150, serien per cobrir despesa corrent de l'any. El fet que aixeca més suspicàcies, per CiU, és que aquesta suma sortiria “del romanent de tresoreria” –que a final del 2015 acumulava 195,8 milions– i, segons el seu raonament, deixaria la tresoreria municipal amb la liquiditat sota mínims. Des del govern local es nega aquest quadre, s'assegura que ara a la caixa municipal hi ha uns 500 milions i que, en cap cas, es deixarà que el romanent caigui per sota dels 100.

Bosch (ERC) veu l'acord “cada cop més lluny”

Una de les formacions amb què el govern de BComú negocia el pressupost és ERC, juntament i de manera paral·lela amb el PSC o la CUP. Mentre els socialistes expliquen, amb certa sornegueria, que les converses avancen “a ritme tranquil”, entre els republicans la sensació és de desconcert. “No avancem”, va manifestar ahir sobre aquesta qüestió el cap de files d'ERC, Alfred Bosch, que va explicar que en l'última setmana no han mantingut cap trobada amb el govern de Colau. “Cada dia estem més lluny d'un acord. Que es posin les piles, i ho facin de seguida”, va reblar.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pedagogia per a un busseig més sostenible al litoral

L’ESTARTIT

La CUP insta ERC a buidar i restaurar Vacamorta

cruïlles

Denuncien una altra tala d’arbres a la Fosca

PALAMÓS
El Temps
Servei Meteorològic de Catalunya

Cel serè o poc ennuvolat fins a mig dia

Barcelona

Normalitzada la circulació de trens entre Gavà i el Prat de Llobregat

Barcelona

La petjada humana en el medi

girona

Primer pas en ferm per construir habitatges de protecció oficial a Girona

Girona

Salut reobre el CAP de Salt que va quedar inundat

Salt

Ilsa comença les proves del seu primer TAV

barcelona