Administracions

Les delegacions del govern, en disputa a la Catalunya Central

Igualada obre el debat demanant quatre seus dels serveis territorials, que es concentren a Manresa i Vic

Berga també en reclama una i Solsona ho farà si es reparteixen

La delegada del govern vol un debat serè

El desplegament de les seus dels serveis territorials de la Generalitat a la Catalunya Central està generant disputes entre les capitals de comarca. Igualada va ser la primera a obrir el debat, demanant quatre delegacions del govern. Ara, el ple de Berga també ha acordat demanar-ho, i Solsona ho farà si finalment hi ha distribució de delegacions entre les comarques. La delegada del govern, Laura Vilagrà, demana un debat serè i que el desplegament tingui una lògica, tot i que admet que s'està treballant per consensuar un relat diferent del que havia funcionat fins ara. Un model en què Manresa i Vic han exercit de cocapitals, concentrant les delegacions de la Generalitat.

Igualada va ser la primera a demanar una delegació territorial, i a mitjans de febrer el ple va aprovar per unanimitat reclamar-ne quatre. En concret, volen albergar Empresa i Coneixement (que ara és a Manresa), Justícia i Treball, Afers Socials i Família (que serien de nova creació), més una quarta que Igualada deixaria escollir a la Generalitat. L'argument que utilitza l'administració encapçalada per Castells és que cal un equilibri entre les capitals, i no pas una concentració a Manresa i Vic.

Aquesta decisió ha obert la veda. I dijous va ser el ple de Berga el que també va decidir de manera unànime que vol estatjar la seu d'una delegació territorial. La qüestió es va debatre arran d'una moció de CiU. El seu portaveu, Antoni Biarnes, explica que Berga “s'ha de fer valer”. I concreta que la capital del Berguedà estaria interessada a tenir Agricultura (ara a Vic) o una de les seus territorials que la Generalitat desplegarà a la Catalunya Central: Justícia o Família. A part, Berga també demana més oficines comarcals de la Generalitat i algun organisme relacionat amb la qüestió forestal, molt important a la comarca.

Per part seva, l'alcalde de Solsona, David Rodríguez, demana “un debat seriós”, es pregunta si “té sentit que estiguin en llocs separats” i insta a “aclarir quina és la capital de la regió i per a què serveix”. Però també adverteix que si hi ha un repartiment de la capitalitat “no té sentit que Solsona no en tingui cap” perquè “seria expulsar-nos de la regió”. Rodríguez també demana allunyar-se de “l'interès estrictament localista i egoista, i no fer trampes especialment en un moment de creació de consciència de regió”.

Pel que fa a les dues capitals que ja tenen seus de serveis territorials, Laura Vilagrà admet que tant Manresa com Vic aposten per mantenir el model actual, en què comparteixen la capitalitat. I el Moianès tampoc entraria en la pugna. En aquest sentit, l'alcaldessa de Vic, Anna Erra, assegura: “Nosaltres no entrarem a buscar-ne més, però les que tenim no les volem perdre, ja ens estan bé i les volem mantenir, evidentment. Si hi ha d'haver alguna delegació nova entenc que Igualada en vulgui una. Per nosaltres, cap problema. Ara, si representa que per això ens n'han de treure a Vic o a Manresa, suposo que llavors ja ens queixarem.” Manresa, per part seva, prefereix no posar més llenya al foc.

Vilagrà demana lògica

La delegada del govern a la Catalunya Central, Laura Vilagrà, s'ha estrenat amb la polèmica sobre la taula. Fa pocs dies va reunir totes les parts. Després de la trobada, Vilagrà explicava que cada comarca havia expressat les seves aspiracions i que a partir d'aquí cal “establir uns criteris i un relat de per què les seus han d'anar a cada lloc”. En aquest sentit, demanava un debat serè a la regió i apuntava que cal prendre decisions amb “lògica”. Posava l'exemple de Justícia, una de les delegacions que s'ha de desplegar: “Si els jutjats i la presó són al Bages, allò més lògic és que els serveis territorials també hi siguin”.

Primera reunió per trobar una solució

La setmana passada es va fer la primera trobada de la delegada del govern, Laura Vilagrà, amb representants de les comarques per tractar el desplegament de seus de serveis territorials de la Generalitat.

Justícia i Família, en espera del desplegament

Manresa és la capital que més delegacions concentra, amb Empresa i Coneixement, Ensenyament, Interior i Territori, a banda de la delegació del govern, la regió d'Emergència i la Regió Policial, per exemple Vic, que per part seva té Agricultura, Cultura i Governació, com també part de la delegació del govern que comparteix amb Manresa. Ara s'han de desplegar Justícia i Treball i Família.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia