El TSJC suspèn l'acord de l'Ajuntament de Sant Pol de redactar els documents municipals només en català
El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha suspès de manera cautelar l'article del reglament orgànic municipal (ROM) aprovat l'agost del 2008 en què consta que «tota la documentació municipal serà redactada en català». Els magistrats atenen així la petició feta pel regidor no adscrit del consistori Enrique Abad, que va interposar en el seu dia un contenciós administratiu en entendre que l'acord discriminava l'ús del castellà en aquesta administració local. Segons es recorda en l'acte, l'imperatiu d'utilitzar una de les dues llengües oficials de Catalunya en la documentació de l'Ajuntament «excloent la possible utilització de l'altra llengua també oficial no respecta el principi de cooficialitat previst a la Constitució».
El primer tinent d'alcalde de l'Ajuntament de Sant Pol, Ramon Llastarry (CiU), ha volgut respondre a la interpretació sobre una possible exclusió volguda del castellà en els papers municipals. «És rotundament fals que discriminem una llengua respecte d'una altra», va assenyalar, però va afegir-hi que «també és cert que el català és la llengua vehicular d'aquesta administració i, mentre no hi hagi cap sentència ferma que indiqui el contrari, continuarà sent-ho». Llastarry va confirmar que el govern local ha interposat un recurs de súplica a la decisió del TSJC perquè deixi sense efecte la suspensió.
Per la seva banda, el regidor que va interposar el contenciós, Enrique Abad, celebra la resposta del tribunal perquè «recull i defensa l'estricta legalitat que ha de permetre l'accés dels ciutadans a l'administració local en les dues llengües de Catalunya, tal com s'adverteix a l'Estatut i la Constitució». Abad, però, ha denunciat que ha rebut crítiques i amenaces de diferents sectors de la població.