Medi ambient

terratrèmol

Darrers precedents al Pla de l'Estany i el golf de Roses

L'últim sisme destacable a la demarcació (3,5) va ser al juny a Vilademuls

L'any passat diversos moviments a la Costa Brava nord van generar neguit

El darrer amb danys materials va ser el 2004

El darrer terratrèmol destacable a les comarques gironines es va registrar el 10 de juny, amb una magnitud de 3,5 en l'escala de Richter i epicentre entre Banyoles i Vilamalla. Es va deixar notar al Pla de l'Estany i part de la Garrotxa, l'Alt Empordà i el Gironès, però com ahir sense provocar danys personals ni materials.

L'any passat, però, una successió de sismes al golf de Roses va generar neguit entre els habitants dels municipis costaners. El més fort de la sèrie, de magnitud 4,3 i el més important del que va de segle en territori català, es va produir la matinada del 29 d'octubre i va fer saltar més d'un veí del llit. Un mes abans n'hi havia hagut un altre de 3,0. I en les setmanes posteriors, desenes de rèpliques més –algunes de les quals percebudes per una població sensibilitzada– que van empènyer el consistori de Roses a moure fitxa.

L'alcaldessa, Montserrat Mindan, va organitzar una xerrada amb sismòlegs de l'ICGC, que van explicar que sota el llit marí de la Costa Brava nord hi ha diverses falles petites, però que, tot i l'activitat sísmica, el risc de terratrèmols que puguin fer mal no és elevat.

A més de la Selva i el golf de Roses, en els darrers anys són remarcables els terratrèmols davant de la costa de Palamós el març del 2014 (3,9) i el del març del 2007 a Torroella de Montgrí (3,3). Una mica més enrere en el temps, el 21 de setembre del 2004, un altre sisme de 4,0 amb l'epicentre al nord de Queralbs va sacsejar el Ripollès i la Garrotxa, i sí que va obrir esquerdes en edificis i va fer altres danys i desperfectes materials.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia