medi ambient
contaminació
Palau tem per l'augment de nitrats al seu aqüífer
Se n'ha detectat un increment de l'índex al pou vell i es veu com un empitjorament de la qualitat preocupant
L'Ajuntament assegura que ara no perilla la potabilitat de l'aigua de l'aixeta
L'Ajuntament de Palau de Santa Eulàlia alerta que l'aqüífer de la zona continua estant contaminat pels nitrats, i prova d'això és que al pou vell, d'on es va pouar aigua per a consum humà fins a l'any 2000, en continuen augmentant els nivells. Mentre que l'any 2000, moment en què es va deixar d'usar aquest pou, el nivell de nitrats era de 70 mg/litre i el 2013 estaven a 72 mg/litre, en les darreres anàlisis efectuades aquest estiu la xifra ha crescut fins als 81 mg/litre. Des de l'Ajuntament ara es queixen que, tot i ser un municipi inclòs des de fa quinze anys a les Zones Vulnerables per Nitrats, on les administracions han de posar la màxima cura a reduir progressivament la contaminació, els nivells de nitrats no fan més que augmentar.
Aquesta denúncia arriba mentre es manté vigent la lluita per evitar la granja de porcs que es vol instal·lar al poble i que té, entre d'altres, el rebuig de l'Ajuntament, malgrat que finalment ha hagut de concedir la llicència al promotor, que ara espera altres permisos. La nova granja està projectada a la Pellingarda, a prop d'on neix el rec Madral. El cas va arribar als jutjats perquè el granger entenia que el consistori li estava negant el dret de fer una activitat econòmica quan disposava de tots els requisits per impulsar-la. Finalment, el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) va obligar l'Ajuntament a autoritzar la creació de la macrogranja. El consistori ha atorgat tots els permisos necessaris i està estudiant les al·legacions presentades al projecte. Ara la tramitació està en espera de l'elaboració dels informes tècnics i ambientals de la Generalitat.
Actualment, l'aigua potable s'extreu d'un pou obert l'any 2000, el percentatge de nitrats del qual figura dins dels paràmetres permesos, per la qual cosa no perilla la potabilitat de l'aigua d'aixeta. Des de l'Ajuntament lamenten haver de pouar del pou nou, situat al costat del riu Fluvià, com s'ha fet els últims 15 anys, perquè això provoca “una considerable despesa energètica addicional que paguen els veïns del municipi”.