municipal
Les Tres Xemeneies són, per fi, patrimoni protegit
Sant Adrià les declara bé cultural d'interès local
La plataforma que les defensa lamenta que només se n'hagi salvat “la pell” i que s'hagi perdut la resta del conjunt
L'Ajuntament de Sant Adrià de Besòs ha culminat el procés de declaració de les Tres Xemeneies com a bé cultural d'interès local (BCIL). El ple del consistori va ratificar dilluns el tràmit definitiu per blindar-les i impedir que es pugin enderrocar. D'aquesta manera finalitza el procés encetat fa quinze anys quan el col·lectiu Dones de Futur de Sant Adrià va reclamar que les Tres Xemeneies fossin declarades signe d'identitat de Sant Adrià. Tot just aquests dies s'han complert catorze anys de l'obertura del primer expedient de catalogació, que no va arribar a prosperar.
La declaració de BCIL permet només la protecció de les Tres Xemeneies i la sala de turbines de l'antiga central tèrmica, perquè la resta d'elements patrimonials han desaparegut, tal com reconeix el president de la Plataforma per la Conservació de les Tres Xemeneies, Roger Hoyos. “Només en queda la pell, el formigó”, es lamenta Hoyos, tot i que celebra que finalment s'hagi aconseguit “la protecció legal”. Des de la plataforma asseguren que continuaran treballant per la memòria històrica i plantegen, juntament amb Dones de Futur, la instauració de la Festa de les Tres Xemeneies un cop a l'any.
Continua, però, la indefinició sobre el futur del conjunt, pendent que es concreti el planejament urbanístic. L'alcalde, Joan Callau, va explicar dilluns al ple que el Consorci del Besòs ha encarregat un estudi per conèixer quins són els costos de manteniment de la instal·lació, però va reiterar que es necessita la implicació de totes les administracions, tal com va fer saber al conseller de Cultura, Santi Vila, en una visita a la ciutat la setmana passada.
LA FRASE
LA DATA
Desmantellament enllestit
Els treballs de desmantellament de la central tèrmica estan pràcticament enllestits. A hores d'ara només queden dempeus les icòniques Tres Xemeneies i l'edifici de la sala de turbines, que són els elements que es va acordar salvar de l'operació de desballestament per deixar nets els terrenys per a futures operacions urbanístiques. Aquests dies s'estan acabant de treure tots els elements dels pantalans, inclosa la part submarina. Endesa, propietària dels terrenys, va encetar el procés de desmantellament després del tancament de la central, l'any 2011. Ara ja ha començat la segona fase del procés, que consisteix en la descontaminació i regeneració del sòl per deixar els terrenys tal com estaven abans que es construís la instal·lació. Segons el calendari previst, aquest procés podria estar totalment enllestit l'estiu de l'any vinent. A dintre del perímetre de la instal·lació encara hi ha una subestació en funcionament que dóna servei a 50.000 abonats de Sant Adrià de Besòs, Barcelona i Badalona.