Medi ambient

Monistrol examinarà la descontaminació de l'antiga colònia Clarassó

La propietat ha justificat aquesta setmana els canvis respecte del projecte inicial

El dossier s'enviarà a l'Agència de Residus perquè hi doni el vistiplau

L'Ajuntament de Monistrol de Calders ja té sobre la taula les respostes al requeriment que va fer a la propietat de l'antiga colònia Clarassó perquè justifiqués els canvis que l'empresa que es va encarregar de l'enderroc va fer respecte al projecte inicial sobre el qual se li havia atorgat la llicència.

La petició –que abans de la moció de censura va fer la CUP i que després va ser ratificada per l'actual govern de CDC i MDI– demanava explicacions sobre “canvis substancials” que s'havien fet en el procés de descontaminació de la zona, com ara per què no s'havia utilitzat una empresa homologada per retirar les 33 tones de material amb amiant o per què les tones retirades eren menys de les que preveia el projecte. També exigia justificants per poder comprovar si hi havia elements contaminants en el material que es va triturar per ser reutilitzat.

L'alcaldessa, Sílvia Sánchez, va explicar ahir que aquesta setmana s'han rebut les respostes i els justificants requerits, i que, un cop els serveis tècnics hagin analitzat la informació, el dossier s'enviarà a l'Agència Catalana de Residus, que és la que validarà “que la descontaminació s'hagi fet bé i que el triatge de residus que s'ha fet és el correcte”. I hi va afegir: “Si els serveis tècnics hi donen el vistiplau i l'Agència de Residus també, podrem sortir de dubtes i començar ja la recuperació paisatgística –que també va a càrrec de la propietat–, que ens deixarà la zona amb arbres i arbustos i ben endreçada.”

Treure la fibra de vidre

Un altre dels fronts oberts, les restes de fibra de vidre –un material contaminant– que encara queden escampades pels boscos de l'entorn i pel riu Calders, també està en vies de solució. Sánchez va explicar que van recomanar a l'empresa la contractació d'una persona de la zona i que la societat hi ha accedit. Es tracta d'una ambientòloga que coneix l'àrea i que liderarà la retirada de la fibra de vidre.

Sense més sancions

Respecte a la petició que la CUP va fer en el ple de sancionar l'empresa per no haver complert els terminis, Sánchez no se'n va mostrar partidària: “Ara ja tenim els papers sobre la taula i el que cal és tancar el capítol”, va dir.

La colònia Clarassó va quedar en un estat ruïnós després de l'auge del tèxtil. El desembre del 2014 unes fortes ventades van generar un estat d'alerta per la fibra de vidre que es va desprendre de la teulada i va quedar escampada per l'entorn. L'aleshores govern de CiU va iniciar els contactes amb els actuals propietaris –el BBVA, la Sareb i l'Institut Català de Finances–, però no va ser fins a l'entrada al govern de la CUP que es va aconseguir pactar l'enderroc després de tenses negociacions que van incloure multes a la propietat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.