Reclamen més protecció per als plàtans de Cadaqués
L'Associació Amics de la Natura de Cadaqués assegura que no es poden talar perquè ja estan protegits però reclama un pas més i que es declarin com a bé cultural d'interès local
Els defensors dels plàtans de Cadaqués no baixen la guàrdia i han presentat aquest mes d'octubre diverses instàncies als serveis territorials de Cultura de la Generalitat i al Consell Comarcal de l'Alt Empordà per reclamar que aquests arbres siguin declarats bé cultural d'interès local. La iniciativa és de l'Associació Amics de la Natura de Cadaqués, que continua oposant-se a les intencions de tala d'alguns arbres que va avançar l'Ajuntament argumentant que part dels arbres de l'avinguda Caritat Serinyana estan malats.
Els defensors d'aquests arbres basen la seva argumentació en el pla especial urbanístic del conjunt històric i el seu entorn de protecció de Cadaqués (Peuch), aprovat el 2009, i segons el qual els arbres d'aquesta avinguda, “que identifiquen el principal vial d'accés rodat a les ribes i al nucli antic”, formen part dels elements destacats a protegir des del municipi.
Un altre argument que dóna l'associació és la llei 9/1993 del patrimoni cultural català, que recull la necessitat de salvaguardar tots els elements patrimonials, i que encaixaria perfectament amb el valor dels plàtans de l'avinguda Serinyana, ja que l'entitat cadaquesenca considera que aquest arbrat “constitueix una herència insubstituïble”.
Amb aquests arguments a la mà, l'associació demana al Consell Comarcal i al serveis territorials de Cultura de la Generalitat que s'iniciï la tramitació per declarar aquests arbres bé cultural d'interès local i aturar així el projecte de tala plantejat des de l'Ajuntament i que es qualifica “d'aberració ecològica”. Segons l'entitat, però, les proteccions actuals ja impossibiliten la desaparició d'aquests arbres i adverteix que si l'Ajuntament persisteix en la intenció de talar-los es podria considerar “una infracció molt greu tipificada en l'actual Codi Penal”. “No voldríem en cap cas haver de recórrer als tribunals de justícia per tal de fer complir la legalitat”, hi afeixen els defensors dels plàtans.
Des de l'Ajuntament, l'alcalde, Josep Lloret, manté que a hores d'ara no hi ha cap novetat i que la decisió definitiva no està presa. Lloret admet que la tardor és època de poda i que s'actuarà en aquests arbres però sense donar més precisions. I és que l'abril del 2015 la tala anunciada dels arbres es va haver de suspendre per la mobilització dels veïns que van envoltar els arbres i van impedir els treballs. En aquell moment, l'Ajuntament, basant-se en estudis que havia encarregat, considerava que 19 dels 33 plàtans de l'avinguda s'havien de talar perquè estan malalts i poden plantejar problemes de seguretat per als vianants.