Administracions

Manresa recaptarà 700.000 euros més d'impostos el 2017

El sistema de pagament immediat estarà menys bonificat i s'incrementen l'IAE de les grans empreses, els guals i les deixalles

L'IBI experimenta modificacions, però la majoria de rebuts quedaran igual que el 2016

L'Ajuntament de Manresa recaptarà uns 700.000 euros més amb les noves ordenances fiscals del 2017 que el regidor d'Hisenda, Josep Maria Sala, va presentar ahir. L'augment és degut, principalment, a la modificació del sistema de pagament immediat i a l'increment de l'impost sobre activitats econòmiques (IAE) i dels guals. En termes generals, l'increment serà de l'1%.

Segons va detallar Sala, la menor bonificació per als ciutadans que fan un pagament immediat dels impostos es rebaixarà del 3% al 2%, un fet que permetrà que l'Ajuntament ingressi uns 80.000 euros més. En concepte d'IAE, l'increment de recaptació serà d'uns 250.000 euros perquè els tipus d'interès passaran d'un mínim del 2,49% a un màxim del 2,99% (el 2016 el mínim era del 2,09 i el màxim del 2,59). El regidor va concretar que aquest impost només afecta les empreses que facturen més d'un milió d'euros a l'any i va explicar que l'augment s'ha fet després d'estudiar altres ciutats similars a Manresa, totes amb un tipus superior. També va subratllar que, tot i la puja, Manresa encara quedarà per sota “de la mitjana de ciutats de la demarcació de Barcelona” amb el mateix pes que Manresa (tenen el màxim a un 3,46%). Fins i tot encara estarà per sota, va dir, de dos municipis bagencs amb un fort component industrial: Sant Fruitós de Bages i Sant Vicenç de Castellet. A banda d'això, es mantindran les bonificacions per a les empreses amb resultats negatius.

Pel que fa als guals, s'ingressarà per aquest concepte entre 150.000 i 180.000 euros més. L'Ajuntament ha realitzat un exhaustiu estudi per posar al dia la base de dades dels guals. S'han establert noves categories i coeficients depenent dels cotxes que caben en cada garatge i s'ha augmentat el cost mínim per plaça d'aparcament, que ha passat de 8,5 a 12 euros.

I, pel que fa a l'IBI, S

ala va deixar clar que l'objectiu és ingressar el mateix que l'any passat i que en cap cas experimentarà una davallada tal com demana la Plataforma per la Rebaixa de l'IBI. Així, amb la idea de contrarestar la rebaixa dels valors cadastrals, l'equip de govern ha decidit incrementar el tipus impositiu (del 0,79% al 0,86%). La majoria pagaran el mateix i “tindran només variacions de menys d'un euro”. Un 10% dels ciutadans veuran una rebaixa lleu en el rebut i un 2,44% “tindran petits increments”, va dir

Pugen les escombraries

La taxa d'escombraries augmenta un 3% en els carrers de categoria 1 (la majoria, que ara tindran un rebut de 111,50 euros) i un 16% en els de categoria 2 (ara pagaran 100,30 euros), que en dos anys s'equipararan a la categoria 1 “perquè ara ja tots els carrers tenen els mateixos serveis”. La major part de l'increment és degut a l'augment del cànon que ha establert l'Agència Catalana de Residus per al 2017 i que castiga els municipis que menys reciclen.

Xoc a Calaf per la modificació del pressupost

Els dos grups de l'oposició a Calaf, el Grup d'Independents per Calaf (GIC) i Convergència i Unió (CiU), van votar en contra d'una de les modificacions de l'actual pressupost que l'equip de govern de Junts per Calaf-AM va presentar en el darrer ple, celebrat dilluns. Concretament, la modificació presentada, de 108.046 euros, havia de servir per regularitzar diverses partides vinculades a la llei de barris, la museïtzació de la plaça Gran, la recollida selectiva d'escombraries i les diferents fires i festes que s'han fet a la localitat. CiU va justificar el vot contrari dient que no estaven d'acord “amb aquestes desviacions”, tot i que sí que van donar suport a altres modificacions sobre amortització de préstecs. Des del GiC afirmen que es tracta d'un “procediment inadequat”. L'alcalde, Jordi Badia, assegura que està obert “als grups de l'oposició per tornar a negociar”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.