Urbanisme

patrimoni

La Generalitat amplia la declaració del nucli antic de Palau-sator com a BCIN

Protegit per Patrimoni des del 1984, Cultura arxiva la declaració vigent del conjunt intramurs i incoa un nou expedient per abastar també finques exteriors

El Departament de Cultura de la Generalitat ha incoat un nou expedient de declaració del nucli de Palau-sator com a bé cultural d'interès nacional [BCIN], en la categoria de conjunt històric. En una resolució signada pel conseller, Santi Vila, i publicada ahir en el Diari Oficial de la Generalitat (DOGC), s'anuncia l'arxivament de l'expedient del 1984 que només protegia el perímetre comprès a l'interior de la muralla medieval per ampliar la delimitació de l'entorn de protecció.

L'alcalde, el republicà Joan Sabrià, esperava el tràmit. “Des del 2013 parlem periòdicament amb la Generalitat”, diu, i, de fet, en el futur POUM que a final de l'any passat va aprovar inicialment el municipi ja es preveu que el planejament “perseguirà l'adequació de l'ordenació urbanística al que resulti de l'expedient”.

El nou escenari de protecció, que igual que passa en altres declaracions més recents també té en compte el paisatge de l'entorn i, en el cas de Palau-sator, diverses edificacions extramurs que acumulen segles d'història o la mateixa església romànica de Sant Pere, començada entre els segles XII i XIII.

La resolució implica la suspensió de noves llicències de parcel·lació, edificació o enderrocament a la zona afectada, fins i tot dels permisos ja concedits. Per Sabrià, això farà ampliar el nombre d'afectats que hauran de tractar amb els serveis territorials de Cultura i Patrimoni, una situació, però, que no és nova per a la gran majoria de propietaris del nucli.

Un pla especial seria car

En espera que la nova declaració com a BCIN culmini, una de les possibilitats per simplificar la concessió de permisos d'obres i reformes seria elaborar un pla especial que inclogui la protecció patrimonial dels elements, a l'estil dels que al municipi veí de Forallac han impulsat per als conjunts de Peratallada –en vigor– i Vulpellac –en tràmit–. L'alcalde admet que seria una solució “més còmoda” per aclarir què es pot fer en cada finca i establir regles generals, però també deixa clar que “valdria força diners” i que no la consideraran si no es presenten ajuts d'altres administracions.

LA DATA

1984
Es va incoar
l'anterior expedient per preservar el conjunt emmurallat de Palau-sator com a BCIN.

LA FRASE

Per als veïns, tot i els condicionants, la protecció patrimonial té l'avantatge de viure en un nucli endreçat
Joan Sabrià
ALCALDE de PALAU-SATOR (erc)

El POUM, pendent només de l'ACA

Pel que fa a la tramitació del futur pla d'ordenació urbanística (POUM) del municipi, l'alcalde explica que ja han resolt les al·legacions i només els resta l'informe favorable de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) a aspectes com ara la solució dels riscos hidrològics al nucli de Fontclara. Un cop aprovat, el document substituirà les velles normes subsidiàries, que actualitza dins del nou marc urbanístic territorial. El marge de creixement del sòl residencial serà petit, ja que en diversos punts fins i tot s'han retallat les previsions de petits desenvolupaments de les normes.

A més de l'especial cura al voltant del nucli històric de Palau-sator, el nou document no obre cap sector nou de sòl urbanitzable i, en el cas de Sant Julià de Boada, es classifica com a no urbanitzable la major part del sòl urbà no consolidat, d'acord amb les observacions de la Comissió Territorial d'Urbanisme.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.