patrimoni
festival
Badalona llueix patrimoni a l'Open House BCN
Serà la ciutat convidada de l'edició d'enguany, que es farà el cap de setmana
Hi haurà quatre itineraris guiats
De la ciutat romana a l'urbs contemporània, Badalona mostra el seu patrimoni aquest cap de setmana com a municipi convidat al 48h Open House BCN, el festival que acosta l'arquitectura al gran públic. Una quinzena d'edificis i infraestructures situats a diferents barris de la ciutat estaran oberts dissabte i diumenge perquè tothom que ho vulgui les pugui visitar lliurement. Es faran també quatre itineraris guiats per experts que ja fa dies que tenen totes les places cobertes. En els recorreguts es mostrarà el projecte de museïtzació de les restes romanes, del Decumanus, al subsòl del Museu de Badalona, a infraestructures tan noves com ara l'estació de metro de Llefià de l'L10, construïda a 54 metres sota terra.
Oriol Lladó, regidor de Badalona Habitable, destaca la importància que el festival arribi a Badalona per primer cop i remarca que l'esdeveniment “ajuda a situar Badalona en el mapa de les ciutats metropolitanes i és una oportunitat per realçar el patrimoni arquitectònic”. Lladó destaca la possibilitat de mostrar l'arquitectura de la ciutat “més enllà del pont del Petroli”. Entre els edificis que es podran visitar hi ha equipaments culturals, sanitaris i esportius, estacions de metro, la casa de la vila, la fàbrica d'Anís del Mono i el dipòsit d'aigües pluvials l'Estrella, un espai subterrani amb capacitat per a 30 milions de litres d'aigua al qual normalment no es pot accedir.
El 48h Open House BCN obre les portes de més de 200 edificis de Barcelona, on es va començar a fer l'any 2010; Santa Coloma de Gramenet, que va ser la primera ciutat convidada de l'Open House l'any 2013; Vilassar de Dalt, que hi participa des del 2015, i Sant Joan Despí, que s'hi va afegir l'any passat. Aquest any el festival vol explicar com l'arquitectura pot ajudar a millorar la vida de les persones.
Una de les novetats d'aquest any és l'itinerari transversal en bicicleta que es farà per l'eix del riu Besòs, de la Casa de les Aigües de Montcada i Reixac fins al Port Fòrum, a Sant Adrià de Besòs. La ruta, que transcorrerà pel parc fluvial del Besòs, vol explicar la relació del riu amb les ciutats del seu entorn al llarg de la història més recent, de la revolució industrial fins avui dia, amb la progressiva recuperació ambiental del Besòs amb aturades a espais com el centre cívic Baró de Viver, els habitatges del front fluvial de Santa Coloma i la planta de valorització energètica de Sant Adrià. La directora del festival, Elisenda Bonet, explica que la voluntat és reivindicar que, de patrimoni arquitectònic, “n'hi ha pertot arreu”.