Medi ambient

medi ambient

tractament de residus

La plataforma contrària a Tracjusa acusa el PDECat de “fer el joc” als promotors

“L'empresa ha restat, en tres mesos, les emissions de dioxines i furans”

Els opositors es reuneixen avui amb els grups parlamentaris per buscar suports

La plataforma Aturem la Incineradora a Juneda es reuneix aquest matí amb els grups polítics del Parlament per buscar l'empara de la institució contra el projecte de reobertura de la planta de tractament de residus de Tracjusa. La plataforma va acusar ahir el PDECat –l'antiga CiU– de “fer el joc i brut” per donar suport als promotors de la planta abans que el projecte tingui el vistiplau del govern.

La plataforma està molesta perquè fa una setmana “el delegat del govern de la Generalitat va reunir alcaldes convergents, i la Diputació de Lleida i el Consell Comarcal de les Garrigues, amb l'empresa per explicar-los alguns canvis en el projecte”. “CiU pressiona perquè tiri endavant”, explica Joan Vázquez, portaveu de la plataforma. I hi afegeix: “Tot arguments favorables, és clar. A nosaltres no se'ns va convidar a explicar les nostres dades, tot i que socialment és una qüestió que preocupa.”

Nova proposta

Els promotors de la planta havien retirat l'estudi d'impacte ambiental de l'oficina governamental que l'ha de validar i en la reunió van presentar un resum informatiu que afirma que “l'objectiu de Tracjusa és el tractament de 110.000 m³ anuals de purins de les Garrigues”, i no especifica la quantitat de residus urbans i especials que també usaria en el procés, però inclou en la partida d'ingressos “combustible que avui va a abocador”, juntament amb “fertilitzant de qualitat”, “electricitat i biogàs”.

En l'estudi d'impacte presentat l'agost passat, Tracjusa preveia tractar 194.545 tones de residus, i solament la meitat serien purins. La meitat dels urbans provindrien de l'àrea metropolitana de Barcelona.

La plataforma remarca que, en la nova proposta reformada per Tracjusa amb la intenció d'obtenir l'autorització de reobertura, “les emissions de dioxines i furans s'han rebaixat mil vegades: passant de 4,3 kg anuals a 4,2 g en tan sols tres mesos, però sense que es justifiqui amb una reducció dels residus tractats. Maneguen les xifres com volen, a partir de la pressió”. El nou document sí que remarca que “els fums es netegen i sempre es compleixen els límits legals” d'emissions.

“La part petita del negoci són les dejeccions”

Elies Bosch, portaveu de la plataforma, va tornar a assegurar ahir: “Els ramaders són víctimes també, perquè encara no el 5% de la facturació de Tracjusa provindria dels purins.” La resta dels ingressos, uns 4 milions d'euros anuals, provindrien dels residus urbans i especials. Tracjusa hauria eliminat la combustió de residus farmacèutics. “Què tenen a veure amb els purins? La part petita del negoci són les dejeccions.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.