Educació
medi ambient
Recuperen les fonts de Torelló a través de les escoles
Les fonts són l'eix principal d'un projecte educatiu que vol fomentar el coneixement i el respecte de l'entorn
Recuperar les fonts perdudes, restaurar i millorar les que funcionen i conèixer l'entorn més proper. Aquests serien a grans trets els objectius del projecte que ha engegat l'Associació d'Estudis Torellonencs (ADET) conjuntament amb el servei de medi ambient del Consorci de la Vall del Ges, Orís i Bisaura i les cinc escoles de Torelló: “Els proposem recuperar fonts de Torelló, moltes de perdudes. Recuperar vol dir tornar-les a fer útils. Des de refer el camí d'accés que s'ha perdut, canviar les parts malmeses o millorar l'entorn”, explica el tècnic de medi ambient del consorci, Pere Rifà.
Tot i que l'objectiu final sigui reparar les fonts, darrere d'aquesta tasca pràctica hi ha tot un projecte educatiu vinculat als brolladors d'aigua i el seu entorn. “Es fa un treball previ a les escoles amb xerrades en què expliquem i treballem què són les fonts, per què apareixen en llocs determinats, el cicle de l'aigua, la contaminació del subsòl...”, comenta Rifà, que afegeix que cada escola es fa seu el projecte: “Demanem la implicació del professorat però poden aprofundir més o menys en la recuperació de les fonts en funció de les seves necessitats.”
A llarg termini
El projecte s'ha engegat enguany amb la intervenció en dues de les quinze fonts que s'estima que hi ha a Torelló. En concret s'actua sobre la de Puig Roví i la de la Campaneria. “La idea és anar actuant sobre dues fonts cada any”, apunta Pere Rifà. El projecte ja s'ha iniciat entre els nens de 3r i 5è de primària de les cinc escoles que hi ha a Torelló i de moment l'acollida està sent d'allò més bona. Si la idea funciona a Torelló, el projecte podria arribar els propers anys a altres pobles de la vall del Ges i de la comarca d'Osona.