medi ambient
potabilització
El CAT canvia el clor per l'ozó per potabilitzar l'aigua de l'Ebre
També s'estrena un nou equipament al laboratori que permet detectar més substàncies
El Consorci d'Aigües de Tarragona (CAT) està enllestint la construcció d'una planta d'ozó a les instal·lacions de tractament d'aigua de l'Ampolla. Aquest nou mètode per potabilitzar l'aigua del riu Ebre substituirà l'actual sistema, basat en el clor.
El tractament amb ozó té més capacitat de desinfecció de l'aigua que el mètode basat en el clor. A més, redueix l'impacte ambiental i és més segur a l'hora de ser manipulat i transportat. El consorci ha invertit 4,8 milions d'euros en aquesta planta, que suposarà un estalvi anual de 200.000 euros.
Es tracta d'un projecte pioner a Catalunya que permetrà millorar la qualitat de l'aigua que abasteix un 85% de la població de la demarcació de Tarragona: 750.000 persones a l'hivern i més d'1,2 milions de persones a l'estiu.
L'obra s'acabarà a finals d'any i està previst que, després d'un període de proves, la potabilització amb ozó estigui operativa a finals del mes de gener. A més, el CAT també estrena un nou equipament al laboratori que permet detectar amb més precisió les substàncies que hi ha a l'aigua. Amb el nou aparell es podrà detectar la presència de fàrmacs, drogues i pesticides, entre d'altres.
Malgrat que la potabilització amb ozó permet més eficiència davant una possible presència de metalls pesants a l'aigua, el director gerent del CAT, Xavier Pujol, va assegurar ahir que la descontaminació de l'embassament de Flix (Ribera d'Ebre) no ha estat el motiu per tirar endavant la inversió. A més, va deixar clar que, des que es va iniciar el projecte de descontaminació fins ara, no s'ha detectat cap variable en l'aigua.