Infraestructures i serveis

medi ambient

submistrament d'aigua

Més inversió del govern per a l'acord sobre l'aigua del canal

Augmenta de 6 a 10 milions l'aportació al projecte per abastir del canal Segarra-Garrigues trenta municipis de l'Urgell, la Segarra, la Conca de Barberà i l'Anoia

Aconsegueix abaratir la tarifa, i n'assumeix l'execució al marge d'Acuaes

L'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) augmenta substancialment la seva inversió i executarà, al marge de l'estatal Acuaes, l'obra del projecte d'abastiment per portar l'aigua del canal Segarra-Garrigues a trenta municipis de l'Urgell, la Segarra, la Conca de Barberà i l'Anoia. El projecte té un cost de 20 milions i inclou una xarxa de 122 quilòmetres, set estacions de bombament i 34 dipòsits, a més de la ja construïda potabilitzadora de Ratera.

A través dels seus propis pressupostos, l'ACA incrementarà de 6 a 10 milions la inversió. Les diputacions de Lleida, Tarragona i Barcelona mantenen la seva aportació de 4 milions en total i, la resta (6,3 milions), l'haurien d'assumir els municipis via tarifa. La proposta, la va presentar ahir el conseller de Territori, Josep Rull, als municipis. El director de l'ACA, Jordi Agustí, va valorar la reunió amb “eufòria continguda”, perquè encara queda algun “serrell” amb la Segarra.

A la recerca de l'acord, la nova proposta significa una reducció de la tarifa (0,57 euros/m³ de mitjana) respecte a la presentada el juliol passat (0,59 euros/m³), que va obrir una batalla entre Tàrrega i la Segarra. Els terminis d'amortització de la inversió dels municipis s'escurcen a la meitat, i seran de 25 anys. A partir del sisè any, les tarifes s'apugen de mitjana fins a 0,75 euros/m³. L'ACA manté els tres trams de preus, com havia defensat Tàrrega, a la qual rebre l'aigua costa menys perquè és a una cota similar a la de la potabilitzadora de Ratera. Amb la nova proposta, l'Urgell la pagaria a 0,49 euros/m³, menys que en la proposta del juliol (0,51 euros/m³) i ajustada a les demandes targarines. De lluny, Tàrrega és una peça clau en el projecte, ja que en tindria el 34% de la dotació hídrica.

La canalització fins als vuit municipis de la Conca de Barberà és la més cara, ja que han de bombar l'aigua amb 400 metres de desnivell. Aquests municipis tenen greus problemes de contaminació dels aqüífers i, alhora, no tenen l'alternativa de subministrament del canal d'Urgell. L'ACA els ha calculat un preu de 0,67 euros/m³ (0,69 euros/m³ al juliol). La Segarra, que defensava un preu unitari i solidari, tindria una tarifa de 0,62 euros/m³, contra els 0,64 euros/m³ del mes de juliol.

En aquests preus ja s'hi ha inclòs la connexió al Segarra-Garrigues de la Corporació Alimentària Guissona, però no de futures connexions de granges, les primeres consumidores comarcals, cosa que augmentaria els costos de tot el projecte. Sobre aquesta qüestió, el delegat del govern a Lleida, Ramon Farré, va assegurar ahir: “Enguany els municipis segarrencs l'han pagada a 0,62 euros/m³ [provinent del canal d'Urgell], però connectar granges també té uns costos. Aquest sistema els protegeix justament de futures fluctuacions del preu.”

La nova proposta es desvincula d'Acuaes, que inicialment havia de pagar la meitat del projecte. “Demanaven avals als ajuntaments... Sense ells, anirem més de pressa i la governança serà nostra”, diu Jordi Agustí. L'aigua, la gestionarà un consorci format pels municipis, que acabaran decidint les tarifes. Caldrà veure com es pronuncia ara la Segarra, que no vol dissoldre la seva empresa d'aigües en un nou consorci.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.