comarques
submistrament d'aigua
La Segarra votarà sobre l'aigua del canal
El Consell Comarcal manté reticències sobre la proposta de l'ACA
Es planteja fer la connexió amb fons propis
Aquest mes, el Consell d'Alcaldes de la Segarra votarà si s'adhereix o no a la nova proposta de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) d'abastiment amb aigua del canal Segarra-Garrigues a 30 municipis de la Segarra, l'Urgell, la Conca de Barberà i l'Anoia. La proposta, presentada aquest dimarts als alcaldes, incrementa substancialment l'aportació del govern, que executarà l'obra en solitari i n'abaixa la tarifa. No obstant això, manté tres trams de preu en el qual es repercuteix el cost de bombejar l'aigua als pobles de la Conca. La Segarra pagaria un preu intermedi, respecte a Tàrrega –el més barat– i la Conca i l'Anoia.
La Segarra manté reticències: “Intentarem sumar-nos al projecte, per solidaritat, però hauríem preferit un preu unitari, com té la Segarra. Si juguem amb tres preus, volem saber abans a quin preu hem de ser solidaris, perquè això ens lligarà per vida”, va dir ahir el president del Consell Comarcal, Xavier Casoliva.
En els darrers anys, la Segarra ha fet diverses obres per millorar el servei, que és de 250 quilòmetres de canonades. Aspira a connectar-se al Segarra-Garrigues, però es planteja dues possibles alternatives al marge del projecte de l'ACA: construir una gran bassa per emmagatzemar aigua del canal d'Urgell i evitar les pujades de preus a causa de les constants reparacions del canal. O bé connectar-se directament en solitari al Segarra-Garrigues, com ja està fent la Corporació Alimentària Guissona. Casoliva assegura: “Les dues costen el mateix i es poden finançar amb un crèdit d'un milió a pagar en 10 anys, en comptes dels 5 milions del préstec a 25 anys que ens proposa l'ACA. Votarem per una o per una altra.”
El nou consorci
El president del Consell reconeix que, després de mesos de pressions i tensions, l'ACA ha millorat la proposta i es van “atansant posicions i hi ha millores”. Entre d'altres, el nou consorci que gestionaria l'aigua de les quatre comarques no suposaria la desaparició de l'empresa comarcal que la gestiona a la Segarra. Ara els tècnics faran números i el 16 de desembre la Segarra, com a màxim, haurà de decidir si s'hi afegeix o no.
Tàrrega sí que està satisfeta amb la proposta, que el ple ja havia aprovat: “És una bona solució de futur i nosaltres no tenim una alternativa més barata sobre la taula per tenir-la acabada en tres anys com la Segarra. A més, el dret de Tàrrega a incidir en la governança [del nou consorci] se'ns ha garantit. Serem el major consumidor”, afirma l'alcaldessa, Rosa Maria Perelló.