turisme
promoció exterior
El Parc del Montgrí vol captar més turistes de la UE
L'espai protegit a cavall del Baix i l'Alt Empordà i les Medes rep demà l'acreditació CETS, que ja tenen la zona volcànica de la Garrotxa i el Montseny
El Patronat promociona els tres espais a Brussel·les
El Parc Natural del Montgrí, Illes Medes i Baix Ter rebrà demà la Carta Europea de Turisme Sostenible (CETS), una acreditació que volen aprofitar per atraure més turisme de natura, promoure els productes que s'elaboren a la zona i enfortir els llaços amb el sector privat per consolidar-se com a referent del turisme sostenible. El del Montgrí és el tercer parc natural de la demarcació que assoleix la distinció, que ja tenien –i ara renoven fins al 2020– els parcs naturals de la Zona Volcànica de la Garrotxa i del Montseny.
Les distincions es lliuren demà a Brussel·les, on el Patronat de Turisme farà una presentació dels parcs gironins davant de gestors d'arreu d'Europa i premsa especialitzada per difondre'n els atractius.
Amb només sis anys de vida –de fet, la junta rectora es va constituir el 2014–, el parc baixempordanès ha aconseguit acreditar el seu model, basat en un turisme sostenible on el sector privat i el públic treballen braç a braç. El president de la junta, Narcís Coll, reconeix que per superar l'auditoria han hagut de demostrar diversos aspectes. D'una banda, certificar el valor natural de l'espai, i de l'altra, acreditar que el sector públic i el privat hi treballen plegats. En el cas del Montgrí, s'ha establert una taula on hotelers, pagesos i gestors del parc, entre d'altres, defineixen accions. Entre els projectes de futur hi ha senyalitzar rutes a peu i en bicicleta o unificar la imatge i els espais informatius.
Coll destaca que la carta europea és una eina més per ajudar a preservar el parc i implica tots els sectors. “Personalment, el que em fa més il·lusió és que hem teixit complicitats i hi ha una colla de gent que vol fer coses junts”, valora. Coll admet algunes tensions, però que poc a poc tothom ha assumit els canvis. Per exemple, dins de l'espai natural hi ha una important activitat agrícola, on destaca el conreu de l'arròs. La qualificació de tot l'àmbit com a parc natural ha imposat als productors canvis en la gestió dels camps.