Medi ambient
La descontaminació de Flix s'abordarà de forma integral
La Generalitat i l'Ajuntament pacten la composició i el funcionament d'una comissió de seguiment formada per tretze experts independents
El conseller Rull reclama a l'Estat que s'hi incorpore i done explicacions
La Generalitat i l'Ajuntament de Flix treballaran plegats per garantir la descontaminació total tant del fons del pantà com dels terrenys d'Ercros, i també per assegurar el futur industrial del municipi. Així ho van explicar ahir el conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull, i l'alcalde de Flix, Marc Mur, que van pactar la constitució d'una comissió de seguiment formada per les dues administracions i per tretze experts independents. “Els tècnics de prestigi ens orientaran perquè no quedi ni una espurna de dubte que es completen els treballs de descontaminació”, va manifestar Rull. Entre els experts que integraran la comissió hi ha Joan Grimalt, del CSIC; Jordi Sunyer, de la UPF; Narcís Prat, de la UB; Jordi Sierra, de la UB, i Marta Pujadas, autora d'una tesi sobre els passius ambientals de Flix.
La comissió de seguiment serà presidida per la secretària de Medi Ambient i Sostenibilitat, Marta Subirà, i es reunirà per primera vegada la tercera setmana del mes de gener. Pel que fa a la periodicitat de les reunions, seran una cada tres mesos com a mínim i s'organitzaran diferents grups de treball per aconseguir el triple objectiu de la comissió, que és garantir la correcta descontaminació del sòl industrial, vetllar per l'acabament de les obres del pantà i assegurar la continuïtat econòmica del municipi més enllà del desembre del 2017, quan Ercros tancarà la planta de producció de clor. “Hem d'aconseguir que es deixi d'associar Flix a contaminació; hem d'esvair qualsevol dubte sobre si els terrenys d'Ercros quedaran descontaminats”, va dir l'alcalde flixanco, Marc Mur, que va recordar els dubtes que planen sobre les obres del pantà executades per Acuamed. “Havien de ser unes obres exemplars i a hores d'ara no sabem quants contaminants queden a l'embassament, ni quan es reprendran els treballs per dragar els llots tòxics”, va assenyalar Mur.
Tant l'Ajuntament com la Generalitat van fer una crida a l'Estat perquè s'incorpore a la comissió de seguiment i es recupere així la confiança. “Hauria de venir algú a donar explicacions, a donar la cara i a conèixer el que està passant a Flix”, va dir el conseller Rull, que reclama una interlocució amb el Ministeri de Medi Ambient. En aquest sentit, la Generalitat desconeix quan es reprendran les obres de descontaminació del pantà, on encara s'acumulen 100.000 metres cúbics de fangs tòxics.
LA FRASE
Ercros executarà un pla de sanejament ambiental
El conseller Rull i l'alcalde de Flix, acompanyats per altres representants de la Generalitat i de l'Ajuntament, van visitar ahir la fàbrica d'Ercros. L'empresa química els va mostrar in situ els treballs de caracterització i sanejament que està realitzant, així com les actuacions que preveu impulsar el 2017. En aquest sentit, Ercros sosté que executarà un pla de sanejament ambiental que consistirà en la instal·lació de més punts d'investigació –ara n'hi ha 300– per determinar l'afectació de l'activitat industrial històrica sobre el sòl, el subsòl i les aigües subterrànies. També accelerarà la recuperació dels sòls afectats mitjançant l'extracció de vapors i enderrocarà les naus industrials en desús.
El pla de sanejament d'Ercros serà analitzat per l'Agència de Residus de Catalunya (ARC). “Durant el primer semestre del 2017 tindrem les conclusions que determinaran quines actuacions ha d'emprendre Ercros per descontaminar el sòl”, va explicar el director de l'ARC, Josep Maria Tost. Es revisaran les 40 hectàrees del complex industrial d'Ercros per garantir que l'empresa química retire la contaminació del subsòl i que sigui viable el fet que una altra activitat industrial s'instal·le al municipi sense cap tipus de limitació.
A més dels terrenys d'Ercros, l'ARC analitzarà altres possibles focus de contaminació a l'exterior de la fàbrica. Tant la CHE com Ercros han comunicat a l'ARC que no tenen constància de focus secundaris, però l'ARC està pendent de l'informe de l'Ajuntament de Flix. “Estem fent un recull de diferents punts del municipi que poden tenir contaminació amb la col·laboració d'extreballadors d'Ercros”, va manifestar Mur. L'Ajuntament lliurarà l'informe a l'ARC la segona quinzena de gener perquè comprove si hi ha contaminació.