Medi ambient

La marea blava envaeix Amposta

La Plataforma en Defensa de l'Ebre (PDE) ha tornat a mobilitzar milers de persones durant aquest 2016. El govern del PP en funcions aprovava a principi d'any el pla hidrològic de la conca de l'Ebre, un pla que deixa el tram final del riu eixut, i es reactivava així la mobilització social en defensa del riu. Però, aquesta vegada, la PDE té el suport del govern de la Generalitat i de la resta del país. I així es va posar de manifest en la multitudinària manifestació contra el pla hidrològic el 7 de febrer a Amposta, on l'Assemblea Nacional Catalana i Òmnium Cultural van desplaçar autobusos des de tot el país. La protesta del 7-F va ser la més gran organitzada per la PDE a les Terres de l'Ebre, unes 50.000 persones van col·lapsar els carrers de la capital del Montsià per reclamar un cabal ambiental que garantís la supervivència del Delta.

La manifestació d'Amposta va fer-se just el dia abans de la visita d'una delegació de la comissió de Peticions del Parlament Europeu al Delta amb l'objectiu d'elaborar un informe sobre el pla hidrològic. Un informe que els eurodiputats van fer públic mesos més tard i que suspèn la política hidrològica del govern de l'Estat. En l'informe, aprovat per l'eurocambra, es reclama la retirada del polèmic pla i la revisió del cabal ambiental de l'Ebre.

De moment, però, no hi ha cap canvi en el govern de l'Estat en matèria d'aigua. No s'han atès les demandes d'Europa pel que fa al pla hidrològic de l'Ebre, mentre que la ministra de Medi Ambient, Isabel García Tejerina, ha fet públic que el 2017 impulsarà un pacte nacional de l'aigua, que serà el pas previ a un Plan Hidrológico Nacional (PHN). La PDE està convençuda que aquest PHN no inclourà la paraula transvasament, però sí la venda d'excedents d'aigua, de concessions de comunitats de regants. I que s'utilitzarà una fórmula similar a la del minitransvasament a Tarragona.

Així, si el 2016 ha estat un any actiu per la PDE, el 2017 encara ho serà més amb l'amenaça d'un transvasament sobre la taula. A més de reclamar un cabal ambiental per al tram final de l'Ebre superior al previst al pla de conca, la PDE posa en qüestió els regadius del Segarra-Garrigues i del Xerta-Sénia. I aquí topa amb el govern català, que és defensor d'aquests regadius. “S'obri una etapa complexa i confusa”, ha manifestat el portaveu de la PDE, Manolo Tomàs.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia